Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Covid-19’a odaklanıp gribi unutmayın

Çoğu insan gripten iki haftadan daha kısa sürede kurtulabilse de, bazı yüksek riskli kişilerde ciddi rahatsızlıklara yol açabilir. Aynı anda hem grip hem de Covid-19’a yakalanmak ise adeta bir felaket olur. Bu sebeple aşısı olan ve engellenebilen gribi aradan çıkarmak tehlikeyi azaltır

Koronavirüs bize yaklaştıkça düşündüğümüz ve yapabildiğimiz tek şey en etkili aşı yayılana kadar bu virüsten kendimizi korumak. Öte yandan kendini son derece iyi koruyan ya da koruduğunu zannedenlerin de Covid-19'a yakalandığını duymaya başladık. Virüse nasıl maruz kaldıklarına dair hiçbir fikirleri yok. Gribe ve Covid-19'a neden olan virüsler aynı şekilde bulaşıyor. Eğer bir şekilde kendini koruyanlar Covid-19'a yakalanıyorsa, gribe yakalanması da olası. Unutmamak gerekiyor ki risk grubundakiler için grip de Covid-19 kadar tehlikeli.

RİSK VARSA GRİP AŞISI OLUN
Çoğu insan gripten iki haftadan daha kısa sürede kurtulabilse de, yüksek riskli kişilerde ciddi rahatsızlıklara neden olabilir. Ayrıca, astım veya kalp hastalığı gibi sağlık sorunları olanlarda belirtiler daha da kötüleşebilir. Özellikle risk grubundakiler için aynı anda hem grip hem de Covid-19'a yakalanmak felaket olabilir. Bu sebeple aşısı olan ve engellenebilen gribi aradan çıkarmak tehlikeyi azaltabilir. Risk altındakilerin grip aşısı olması çok önemli. Bunlar da;
Kronik hastalığı olanlar
Bağışıklık sistemi zayıf olanlar
50 yaş üstü yetişkinler
2 yaş altı çocuklar
Hamile kadınlar

COVID-19 İNSANLARDAN
HAYVANLARA BULAŞIYOR
YENİ koronavirüsün yayılmaya başlamasının ardından, evcil hayvanlardan virüs kapma korkusu başladı. Bu sebeple birçok kedi ve köpek evden atıldı. Ancak evcil hayvanlardan insanlara koronavirüs bulaştığına dair şu ana kadar hiçbir kanıt bulunamadı. Sanılanın aksine kanıtlar evcil hayvanlara virüsün insanlardan bulaştığını gösteriyor. Şimdilik evcil hayvanlarda SARS-CoV-2'nin etkileri kesin olarak bilinmiyor. Hayvanlar üzerindeki etkileri de Covid- 19'un sırlarından. Siz yine de tüylü dostlarınız için önlem almayı ihmal etmeyin.
Evcil hayvanların ev dışındaki insanlarla veya diğer hayvanlarla etkileşime girmesine izin vermeyin.
Diğer hayvanlarla veya insanlarla etkileşime girmelerini önlemek için dostlarınızı kapalı alanda tutun.
Köpekleri insanlardan ve hayvanlardan en az 1.5 metre uzakta olacak şekilde tasmalı gezdirin.
Çok sayıda insan ve köpeğin toplandığı köpek parklarından veya halka açık yerlerden kaçının.
Zararlı olabileceğinden evcil hayvanlara maske takmayın.
Ve eğer Covid-19'a yakalanırsanız, evcil hayvanınızla temastan uzak durun.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA