Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Sorular

S.1.) Dünyanın herhangi bir yerinde hiçbir dinden haberi olmayan kişinin ahretteki durumu nedir? (Dural Keskin - Van)
C.1.) Aslında belirttiğiniz şartlarda yaşayan çok az insan vardır. Ama böyle bir şeyin olduğunu varsayacak olursak; böyle bir insan sadece Yüce bir yaratıcının varlığını düşünüp kabul etmek ve vicdani şekilde davranmakla yükümlü olur. Elbette böyle bir insanda Peygamber, Kutsal Kitap, namaz, oruç gibi iman ve ibadetle ilgili hassasiyetlerin gelişmesi beklenmez. Sorumlu değillerdir. Zira bu hususlar salt akılla bilinebilir şeyler değildir. Bir ayette "Biz Peygamber göndermediğimiz kavme azap etmeyiz" (İsra, 17-15) buyurulmuştur. Peygamberin gönderilmemesi, davetinin ulaşmaması olarak da algılanabilir. Bugün ise, yaşayan her insan Kuran-ı Kerim'i ve Hz. Peygamber'i bilmekle yükümlüdür. Ama hiçbir dinden ve davetten haberdar olmayan kişi ise sorumlu olmaz. Konunun cevabı çok özetle böyledir.
S.2.) Bir insanın, kalbim temizdir, namaz kılmama gerek yoktur şeklindeki itirazı doğru olur mu? (İkbal Akar - İzmir)
C.2.) Kalp temizliği ve iyi niyet son derece önemlidir. Kimin kalbinin temiz olduğunu ise Yüce Allah bilir. Kalp temizliğiyle yapılan ibadet; riya ve kibirle yapılan ibadetle aynı teraziye konmaz elbette. İbadette aranan husus; ihlas ve temiz kalptir. Böyle bir ibadetin insan ruhunda büyük faydaları olur. Ancak; hiç kimse benim kalbim temiz, öyleyse şu ibadeti yapmama gerek yoktur diyemez. Çünkü her seviyede, her insanın ibadete ihtiyacı vardır. İbadet kişiyi Yüce Rabbe yakınlaştırır. Kalbi en temiz olanlar Peygamberlerdir. En çok ibadet edenler de yine onlardır. Hz. Peygamber (s.a.v.) efendimiz sabahlara kadar, ayaklarının altı şişene kadar namaz kılardı. Benim kalbim temiz, namaza gerek yok demedi. Yoksa bu iddiada bulunan kardeşlerimizin kalbi, peygamberlerden daha mı temizdi.
S.3.) Organ nakli caiz mi? (Cihat Yıkan - Trabzon)
C.3.) Organ nakli konusu içtihadi bir meseledir. Yani İslami temel ilkeler bazında ele alınabilir. Bu nedenle de buna soğuk bakan alimler olduğu gibi, caizdir şeklinde değerlendirenler de bulunmaktadır. Bugün İslam âleminde caizdir fetvası geçerlidir. Ancak organ nakli için şartlar aranıyor. Bu şartların bir kısmı şöyledir; 1- Organ naklinden başka alternatif olmayacak 2- Hayati organların nakli - kalp gibi- beyin ölümü gerçekleştikten sonra olacak. 3- Nakilde fakir-zengin,- tanınan tanınmayan gibi bir kategoriye tabi tutulması kabul edilemez. Sıra kimde ise ona uyumlu olan organ nakledilecek. 4- Bu konuda vefat edenin daha önce verdiği bir izni olmalı ve bu iş rant aracı yapılmamalıdır.
S.4.) Camide karşılaştığım arkadaşımla tokalaştım. Bu haram mı? (Abdi Uzak - Mardin)
C.4.) Camide arkadaşınızla tokalaşmanız haram değildir. Son derece insani bir uygulamadır. Ama bunu sünnet olarak görmek hoş değildir.
S.5.) Ölünün 52. günü var mı? (Cemile Değer - İzmit)
C.5.) Ölenin 40. veya 52. günü şeklindeki uygulamanın dini bir kaynağı yoktur. Ama kişi vefat eden yakınının 40. veya 52. gününde hayır yapacaksa, mevlid veya hatim okutacaksa bunun da sakıncası yoktur. İstediğiniz gün, istediğiniz iyilikleri yapıp vefat edenin ruhuna gönderebilirsiniz.


YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA