Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Sorular

S.1. Ramazanı karşılamak niyetiyle ramazandan bir gün önce oruç tutmam uygun olur mu?
C.1. Ramazan ayını karşılamak niyetiyle, ramazana bir gün kala oruç tutmak mekruh sayılmıştır. Buna da 'şek günü' orucu denilmiştir. Ancak şaban ayında oruç tutmuş olan bir kimse ramazana girinceye kadar oruca devam edecekse bunda sakınca yoktur.
S.2. Başladığım orucu bozmak zorunda kalsam ne olur?
C.2. Neden bozduğunuza bakılır. Başladığınız bir orucu keyfi olarak bozuyorsanız hem günahkâr olursunuz ve hem de yemek içmekle orucu bozduğunuz için Hanefilere göre iki ay ve bir gün oruç tutmanız gerekir. Şafiilere göre de günaha girmiş olursunuz, ama bir gün kaza edersiniz. Zira imam Şafii cinsel yakınlıkla bozulmuş oruca kefareti uygun görüyor. Ancak çok zorlandığınız orucu yerseniz bundan dolayı kefaret tutmanız gerekmez. Burada önemli olan nokta gerçekten tahammül sınırınızın zorlanmasıdır. Bu durumda ileride bir gün oruç tutmakla yetinir misiniz?
S.3. Kaza kılarken ezan okumak zorunda mıyız?
C.3. Kaza namazı kılacaksanız, ezan ve kamet getirmeniz sünnet olur. Yani bunları terk etmeniz durumunda kaza namazınıza zarar gelmez. Eğer birkaç vakit kazayı art arda ekleyecekseniz, hepsi için bir ezan ve her biri için de birer kamet uygun olur.
S.4. Hatimimi ramazanda bitirmek zorunda mıyım?
C.4. Hayır. Ne zaman bitirirseniz olur. Ancak ramazanda Kur'an'la meşgul olmanız daha hayırlıdır. Zira ramazan Kur'an'ın indiği aydır.
S.5. Arkadaşlarımla bir konuyu tartıştık. Din öğretmenimin mi, anne ve babamın mı hakkı daha önemli?
C.5. Anne ve babamızın hakları elbette ki hocamızdan önce gelir. Kur'an-ı Kerim, baba - anneye of denilmesini bile yasaklıyor. Yüce Allah baba ve anne hakkını sorgular: Ama hocamızın hakkını sormayabilir. Ona karşı bir haksızlığınız yoksa... Siz olaya şöyle bakınız: Hocanız sizin eğitiminize, irşadınıza fayda sağlayan bir büyüğünüzdür. Anne ve babanız ise sizin cennet vesilenizdir. Bunları çarpıştıracağınıza, her birinin hakkını ayrı ayrı veriniz. Elbette Allah'a inkârı emretmedikçe baba ve anneye itaat -dinin ve aklın öngördüğü konularda- şarttır.


YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA