Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Sorular

S.1.) Mahşerde dirilme ruh mu bedenle mi olacak?
- Mahşerde dirilme hem bedenimizle ve hem de ruhumuzla olacaktır. İmam Eş'ari'nin bu konudaki beyanı şöyledir; "Cisimlerin yok olduktan sonra iadesi kesindir. Bu dirilme ademden (yokluktan) varlığa dönüş şeklinde olacaktır.
Kur'an-ı Kerim'de "Sizi başlangıçta yarattığı gibi (yine ona) döneceksiniz" (A'raf , 29) buyurulur.
Nitekim Yasin suresinin 78 ve 79. ayetleri de çürümüş kemiklerin yeniden yaratılacağını beyan ediyor. Dirilmenin kuyruk sokumundaki bir kemik -veya hücreden- olacağı da hadislerde ifade edilmiştir. Hadislerde bu kemiğe acbuz zeneb denilir.
S.2.) Kıyamet gününde kimler şefaat edecek?

- Peygamberler, âlimler ve şehitler Yüce Allah'ın müsaade ettiği kadarınca şefaat edecekler. Şefaati, Yüce Allah'ın kendisine yakın insanlara verdiği bir lütuf olarak anlamak lazımdır. Küçük yaşta hayatını kaybeden -düşük çocuklar gibi- çocuklar da ailelerine şefaat ederler. Hafız olanlar da şefaatçi olabilecekler. Aslında iman eden ve iyi amel işleyen iyi insanlar, sevdikleri insanlara şefaat edeceklerdir.
Bunların dışında, okunan Kur'an-ı Kerim, tutulan oruç, kılınan namaz da sahiplerine şefaat edeceklerdir.
S.3.) Kur'an-ı Kerim mealini abdestsiz okuyabilir miyim?
- Kur'an-ı Kerim'in orijinal yazısını (mushafı) ve mealini abdestli okumanız daha doğrudur. Ama meali, Kur'an-ı Kerim'in Arapça metniyle aynı kategoride olmadığı için öğrenmek niyetiyle -abdest alma imkânınız yoksa- okuyabilirsiniz.
S.4.) Herhangi bir sahabe hakkında "akılsız, aptal, korkak, zalim" gibi çirkin ifadeler kullanmanın durumu nedir?

- Hz. Peygamber'i (s.a.v.) görmüş ve iman etmiş herhangi bir sahabe, daha sonraları siyasi olaylara karışmışsa da, hatta içtihadında isabet etmeyerek yanlış yerde yer almışsa da mümindir ve sahabe özelliğini kaybetmez. Derecesi ne olursa olsun bir sahabe hakkında bu cümleleri kullanan kişi bid'at ehlidir. Sözüne ve yorumuna itibar edilmez. Bu tür insanlardan uzak durmak lazımdır. İslam âlimlerinin içtihad ve fetvalarının dışına çıkmıştır. Çünkü Peygamberimiz (s.a.v.) "Ashabım hakkında Allahtan korkun. Ashabımdan hangisine uyarsanız doğru yolda, hidayettesiniz" buyurmuştur. Yüce Allah bizleri ahirette sahabeyle hasım yapmasın. Yollarından ayırmasın.
NOT: Sevgili Başbakanımızın geçirmiş olduğu 2'nci ameliyattan dolayı geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Dua ediyoruz. Allah şifa versin.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA