Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Sorular

S.1.) Lohusalık durumu kaç gün devam eder. Doğumdan kaç gün sonra eşler yakınlaşabilir?
- Lohusalık hali en fazla 40 gün devam eder. Eğer kanama 40 günden fazla sürerse, fazla olanı istihazadır. (Yani dini açıdan ibadete ve cinsel yakınlığa engel olmayan bir kanama sayılır) bu kanama 40 gün önceden de kesilebilir.
Bu durumda abdest alınır ve ibadetlere başlanır. Eşler de birbirlerine yakınlaşabilirler.
Mutlaka 40 gün beklenmesi gerekmez.

S.2.) Evlilik programlarında eşi ölmüş bir kadın 2 ay sonra eş arayışına giriyor! Bu normal midir?
- Eşi ölen bir kadın 4 ay 10 gün geçmeden eş arayışına giremez veya bunu ifade edecek bir görüntü içinde olamaz.
Bu husus Kuran-ı Kerim'le sabittir. (Bakara Suresi, 234. ayet) bizler buna iddet diyoruz. Kadın bu dönemi geçirmeden evlenemez. Dinen nikâhı geçersiz olur.
Dediğiniz gibi bir durum varsa bu dinen sakıncalıdır.

S.3.) Doğan çocuğuma o zamanlar akika kestiremedim. Şimdi oğlum ergenlik yaşına geldi. Kestirebilir miyim?
- Çocuğunuz ergenlik yaşına geldikten sonra akikayı kestirmeniz yerine hayvanı satın alıp bütün olarak uygun bir yere bağışlarsınız.

S.4.) Mukarreb ve İlliyyun diye melekler varmış. Görevleri nedir?
- Bu melekler Yüce Allah'ı anmakla görevliler (Nisa,172)

S.5.) Sıffın olayında bir tarafın Kuran'ı mızraklarına taktıkları söyleniyor.
Var mı böyle bir şey?
- Sıffın ve Cemel vakası gibi hassas olayları uluorta konuşmak ve buradan iki tarafta yer alan sahabeye ithamda bulunmak dini açıdan ağır sonuçlar doğurabilir.
Bundan 1400 sene önce meydana gelen bu siyasi hadiseleri çok net ve keskin çizgilerle ayrıştırmak zordur. Çünkü bugün bile, önümüzdeki Irak'ta, Afganistan'da neler olduğunu -çağın bütün teknik imkânlarına rağmen- tam bilemiyoruz.
O hadiselerde sahabenin büyükleri İbni Sebe gibi provokatörlerin de tahrikiyle karşı karşıya gelmiş ve değişik elim hadiseler olmuştur. Bu hadiselerde gönlümüz Hz. Ali'den yana olmakla beraber bu hadiseleri yeniden alevlendirmenin, anlatmanın kimseye bir faydası yoktur.
Bu hususların daha önce de dini programlarda ajite edici anlamda anlatılmasına tepki göstermiş ve sahabeye bulaşmayın demiştim. Bu uyarımın ne kadar yerinde olduğunu görüyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA