Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Sorular

S-1) Baba, anne rızası olmadan evlenilebilir mi?
- Baba ve annenizin bilgisi ve rızaları olmadan evlilikle ilgili karar vermemenizi tavsiye ederim. Çünkü onların rızası ve duası son derece önemlidir. Bununla beraber, onların bilgisi olmadan evlilik kararı almış ve uygulamışsanız, yaptığınız evlilik dinen geçerli bir evliliktir.
S-2) Kader, Allah'ın yazgısı ne demektir?
- Aslında hayatınızdaki her şey Allah'ın yazgısıdır, kaderdir. Peki kader nedir? Kader, yüce rabbimizin ileride yapacağınız her şeyi bilmesi ve zamanı gelince de yapmayı istediğiniz şeyleri yaratmasıdır. O halde yaratan Allah'tır, ama isteyen sizsiniz. O halde özetle şöyle diyebiliriz: Kaderinizin şeklini bazı özel haller ve Yüce Allah'ın bazı tasarrufları hariç siz çizersiniz.
S-3) Mezhep farkı evliliğe engel mi?
- Allah'a Hz. Peygamber'in son peygamber olduğuna, ahirete, Allah'ın meleklerine, peygamberlerine, kitaplarına, Allah'tan geldiği gibi iman eden ve namaz gibi ibadetlerin Müslüman'a bir yükümlülük olduğunu kabul eden her Müslüman hangi mezhebe bağlı olursa olsun iman ehlidir ve onunla evlenilebilir.
S-4) Doğum yapan kadın ibadet için 40 gün beklemek zorunda mı?
- Hayır. Doğum sonrası gelen kanama daha erken biterse, yıkanır ve ibadetinize başlarsınız.
S-5) Kocası ölen kadın 2 ay sonra başka erkekle evlense bu nikâh geçerli olur mu?
- Bakara suresinin 234. ayetinde kocası ölen kadının 4 ay on gün iddet beklemeden yeniden evlenemeyeceğini kayıt altına almıştır. Onun için bahsettiğiniz nikâh geçersizdir. Fasittir. Böyle bir ilişki gayrimeşrudur.
S-6) Kulaklarım dışa doğru aşırı açık. Kepçe diye tarif edilen tarzda. Rahatsız oluyorum. Ameliyat olabilir miyim?
- Kişinin kendisiyle barışık olması önemli. İnanıyorum ki sizin kulağınızın yapısı yüzünüzle uyumludur. Bütün bunlarla beraber aşırı bir rahatsızlığınız varsa ameliyatla bu sıkıntıyı giderebilirsiniz.
S-7) İmanla ilgili vesveselerim var. İmandan çıkar mıyım?
- Hz. Ali vesvese ile ilgili şöyle der:
"Boş eve hırsız girmez. Hırsız dolu eve girer ki zarar versin." Şeytan da hırsıza benzer. Sizin içinize şeytan vesvese veriyorsa, inancınızın kuvvetli olmasındandır. Sizden rahatsız herkesin bir şeytanı vardır. Rahatsız olan size ait şeytanınız sizi alt etmek için size vesvese veriyordur. İtibar etmeyin. Yolunuza devam edin. Bu tür vesveselerden rahatsız olmanız esasen imanınızın güçlü olduğunun işaretidir. İmanınızda problem yoktur inşallah.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA