Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Wolfowitz, Bahçeşehir'de konuktu

Bahçeşehir Üniversitesi, sosyal faaliyetleri güçlü olan bir bilim yuvası. Tabii, bu konuda kişiler de önemli bir rol oynuyor. Meselâ, Liderlik Okulu'nu da yöneten Burak Küntay. Cuma akşamı, üniversitenin denize bakan teras katında, Dünya Bankası eski başkanı ve ABD eski Milli Savunma Bakan yardımcısı Paul Wolfowitz'in de katıldığı bir yemek düzenlenmişti. Musevi kökenli ve sıkı bir Neocon olan Wolfowitz'in, bu kritik zamanda, son gelişmeler hakkında ne diyeceğini çok merak ediyordum. Herhalde, ABD'den aldığı uyarılar neticesinde, ne o güncel konulara temas etti, ne de bu istikamette bir soru soruldu.
Wolfowitz, umut veren güzel sözler söyledi. Asya'da, giderek daha fazla sayıda ülkenin demokrasiye geçtiğini, Endonezya, Malezya, Filipin, Tayvan örnekleriyle anlattı. Bu ülkelerde serbest piyasa ekonomisinin ve demokrasinin geçerli olduğunu söyledi. Tabii Türkiye, takım kaptanıydı. Wolfowitz, Huntington'un "Medeniyetler çatışmasına" karşı çıktı. Ülkelerin, hoşgörü ve din özgürlüğü bağlamında müşterek değerleri olabileceğini belirtti. Hoşgörüden söz ederken, Tayyip Erdoğan için sarf ettiği bir cümle manidardı. "Hoşgörüyü, Türkiye Başbakanından da görmek isterdik ama, bu konuda bir yorum yapmayacağım" deyip, geçti. Eski Dünya Bankası Başkanı, umut aşılayan konuşmasında, Vietnam'a da temas etti: "1970'lerde Amerika, Vietnam bataklığına saplanmıştı. 50 bin askerini kaybetmişti; enflasyon % 15'lerdeydi; işsizlik tavan yapmıştı. O sırada karşılaştığım bir yakın dostum bana dedi ki: 'Amerika'nın potansiyelini küçümsüyorsun. ABD, zorluklar büyüdükçe, daha büyük başarılar sergileyecek bir ülkedir.' Ben de Türkiye'nin güzel bir geleceği olduğuna, bu güzel geleceği, ülkelerimizin paylaşacağına inanıyorum."
Dünyadaki son krizin üstesinden gelineceğine inandığını vurgulayan Wolfowitz, kulaklara küpe olacak bir cümle sarf etti: "Başarısızlığı olmayan bir kapitalizm, günahı olmayan bir dine benzer."
Demek istedi ki, başarısızlıklarla karşılaşılsa dahi, kapitalizm kendini toparlayıp, yoluna devam edecektir.


Bahçeşehir Üniversitesi'nde Liderlik Okulu'nu yöneten Burak Küntay'ı bir gün Demokrat Parti'nin lideri olarak görebilir miyiz? Eski AP bakanlarından Barlas Küntay'ın oğlu Burak, bu okulda kendi kendisini de yetiştiriyor gibi geldi. Fotoğrafta, Bahçeşehir Üniversitesi'nin terasında Wolfowitz ile sohbet ediyoruz.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA