Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

TESEV raporu

TESEV, "Kürt Sorununun Çözümünde Anayasal ve Yasal Öneriler" başlıklı bir rapor hazırladı. Bunların hiç değilse bir bölümü süratle hayata geçirilebilir.
Siyasi Partiler Kanunu, sınırlayıcı hükümler içermekte. Bu kanuna göre, miting ve propagandalarda, pankart, levha ya da broşürlerde Türkçe'den başka dil kullanmak, ırk ve dil farklılığına dayanan azınlıklar bulunduğunu ileri sürmek, Türk dilinden veya kültüründen başka dil ve kültürleri korumak, geliştirmek veya yaymak yoluyla azınlıklar yaratarak millet bütünlüğünü bozmak amacını gütmek yasak.
TESEV, çok haklı bir argüman koymuş ortaya. TRT 6'nın yayın yaptığı bir ülkede, siyasette Kürtçe'yi kullanma yasağının sürmesi bir çelişki değil mi? TESEV'in bir başka önerisi de, seçim barajının % 5'e indirilmesi. Bence AK Parti'nin bu yolda atacağı bir adım, önemli bir samimiyet sınavı olacaktır. Hiç değilse, CHP'nin teklif ettiği % 7 benimsenebilir.
Kolaylıkla uygulanacak bir başka öneri de, isimleri değiştirilen binlerce köye, yeniden eski adlarının iadesidir.
TESEV, çok daha kapsamlı bir değişiklik öneriyor. Sözgelimi, Terörle Mücadele Kanunu'ndaki suçların, zaten Türk Ceza Kanunu'yla cezalandırıldığını hatırlatıyor; ikinci bir cezaya çarptırılma anlamına gelen müeyyidelerin kaldırılmasını istiyor. Meselenin bu tarafına girmeden, barajın indirilmesi, Türkçe haricinde propaganda ve miting yasağının kaldırılması, köy isimlerinin iadesi gibi birkaç adım hemen atılabilir. İnanıyorum ki, daha kapsamlı düzenlemelere 2011 seçimlerinden sonra ancak sıra gelecektir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA