Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

PKK ile temas

Abdullah Öcalan, yakalandıktan sonra (1999), bazı askerlerin, 1996 ilâ 1999 arasında kendisiyle ilişkiye geçtiğini ileri sürmüştü. Hatta bu görüşmelerin 3 sayfalık zaptını bile hâkimlere vermişti. Öcalan, birtakım isimler de sıralıyordu. 14 Nisan 1996'da, Genelkurmay Toplumsal İlişkiler Dairesi'nden Kurmay Albay H.D.'nin Hollanda'ya gidip, PKK'nın Avrupa sorumlularından Abdurrahman Çadırcı'yla görüştüğünü, bu ilk gayriresmi teması başkalarının takip ettiğini söylemişti. Öcalan ayrıca, Selim Okçuoğlu isimli bir avukattan da söz etmişti. Okçuoğlu, PKK Avrupa temsilcisi Kani Yılmaz ve Şahin kod adlı Ferhan Abdi'ye kapsamlı bir ateşkes teklifi sunmuştu. Aynı konuda, askerler, PKK'nın Bursa Cezaevi temsilcisi Sabri Ok ile de görüşme yapmıştı. Bu ilişkiler neticesinde, PKK 1 Eylül 1998'de, tek taraflı olarak ateşkes ilân etti.
Heronlarla ilgili telefon konuşması ortaya çıkınca, bu yüzden gerçek olabileceğini düşündüm. Çünkü PKK ile içli dışlı bir vaziyet var. PKK'yı muhatap alma, bir çözüm arayışından kaynaklanıyorsa, herhalde siyasi yetkililer de bundan haberdar edilmeliydi. Böyle olmadığını, geçmişte yaşanan bir olay sayesinde öğrendik:
Refahyol hükûmeti döneminde İstihbarat Dairesi teknik işlerden sorumlu başkan yardımcısı Hanefi Avcı, istihbarat amaçlı dinleme yaparken, Bursa Cezaevi PKK sorumlusu Sabri Ok ile bazı askerlerin temas halinde olduğunu ve Öcalan'ın avukatı Selim Okçuoğlu'nun kanalıyla ilişkilerin kurulduğunu tespit etmişti. Okçuoğlu'nu tutuklayıp bilgi almak üzere harekete geçildiğinde, birdenbire oklar Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Bülent Orakoğlu'na yöneldi. Batı Çalışma Grubu belgesi yüzünden Orakoğlu casuslukla suçlandı ve yurtdışına gitmek zorunda kaldı. Hanefi Avcı'nın da yıldızı kaydı.
Bütün bunları bilen ve olayları yakından takip eden bir insan nasıl şüphelenmesin?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA