Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Hakem Kurulu

Anayasa değişikliğiyle, memura grevsiz olmakla birlikte, toplu sözleşme hakkı getiriliyor. Bugüne kadar, memurlar, bağlı oldukları İdare ile sendikaları aracılığıyla, toplu görüşme yapabiliyordu. İdare'yle mutabakata varıldığında, uzlaşma metni Bakanlar Kurulu'nun takdirine sunuluyordu; nihai yetki Bakanlar Kurulu'ndaydı. Oysa şimdi, grev ve lokavtın yasak olduğu ya da ertelendiği durumlarda, işçi-işveren toplu sözleşmesinde devreye giren Yüksek Hakem Kurulu'nun bir benzeri, memurlar için kuruluyor; bu Kurul'un kararları, -aynen işçilerde olduğu gibi- kesin ve toplu iş sözleşmesi hükmünde. Her iki taraf için de bağlayıcı.
Hakem Kurulu'nun terkibi yasayla belirlenecek. İşçiler konusunda işleyen Yüksek Hakem Kurulu, bugüne kadar tarafsız görev yapabildi. Kurul'dan "hükûmet yanlısı" diye bir şikâyet duyulmadı. Aynı özerk yapı, niçin memurların Hakem Kurulu için de sağlanmasın?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA