Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

İki anahtarın gerçek yüzü

Tansu Çiller'e haksızlık yapılıyor. Geçenlerde, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, "Size iki anahtar vaat edenler olmadı mı?" diye Çiller'i suçlamıştı. Peki, bu iki anahtar neyin nesiydi? Ekonomi profesörü Çiller, "Devlet herkese bir ev, bir araba anahtarı verecek" kadar gerçeklerden kopuk davranabilir miydi?
Konuyla ilgili kendisiyle konuştum. İşte bana söyledikleri:
"O zamanlar Türkiye'de Mortgage sistemi bilinmiyordu. Benim kastettiğim oydu. Yalnız, bu sistemi uygulayabilmemiz için enflasyonun düşmesi ve faizlerin makul hale gelmesi gerekliydi. Bugün, Mortgage uygulanıyor. Herkes, bir daire alıp, karşılığında bankadan borçlanıyor; sadece bir kısmını ödüyor. Geri kalan anapara ve faiz eşit taksitlere bölünüyor. Arabada da öyle. Amerika'daki sistemden esinlenerek herkese iki anahtar vaat ettiğimde, hemen hemen kimse Türkiye'de bundan haberdar değildi. Benim sıkıntım, böyle bir vizyonu erken ortaya koymaktan kaynaklandı."
Çiller, Telekom konusuna da değindi: "Anayasa Mahkemesi Telekom satışını engellemeseydi, iç ve dış borçları kapatacak, böylece enflasyonu düşürecek ve Mortgage uygulamasına geçebilecektik. Ama CHP milletvekili Mümtaz Soysal seferber oldu, bir grup milletvekili Anayasa Mahkemesi'ne müracaat ettiler ve Türkiye'nin önü kesildi."
İşi "iki anahtarın" gerçek yüzü...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA