Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Çırak / Kalfa / Usta

Cumhuriyet Halk Partisi'nin televizyon reklamları bence etkileyici ve inandırıcı. Buna mukabil, Türkiye'nin ekonomik göstergeleri, Kemal Kılıçdaroğlu'nun işini güçleştiriyor. 2010'da, % 8.9 kalkınma, % 4'ün altında bir enflasyonla, mevcut iktidar başarılı bir performans sergiledi. Tayyip Erdoğan'ın, "Kriz teğet geçecek" sözünün de, doğruluğu ispat edilmiş oldu. Üstelik dünya krizi sonrası, IMF ile anlaşmamızı telkin eden baskı gruplarının da yanıldığı ortaya çıktı. Türkiye, "IMF hastanesine" yatmadan, ekonomisini toparladı.
Vatandaş açısından iş ve aş önemli. 9 yıl öncesine bakıldığında, hemen hemen her sahada daha ileri bir noktada bulunduğumuzu görmek mümkün. Milli gelirde 3 misli artış; 10 bin dolara ulaştık. Dünya ekonomisinde, Türkiye, 26'ncı sıradayken, şimdi 17'nci sırada. Kürt/ Alevi konularında -kesin çözüme ulaşılamasa bile- atılan adımlar küçümsenemez. 18 yıldır yurtdışında yaşayan eski DEP Başkanı Yaşar Kaya ya da 1976'dan beri sürgün hayatı süren Şivan Perwer, seçimlerden sonra Türkiye'ye dönmeyi düşünüyorlar; bu gelişmeyi, demokratik açılıma borçluyuz.
Zaten, Tayyip Erdoğan, kendini başarılı bulduğu için, "Çırak/Kalfa/Usta" söylemini benimsedi. Ustalık döneminde, halktan yeniden vize istiyor. Bu slogan, vatandaşta "Tecrübesiz bir kadroya ülkeyi teslim edersek, hüsran yaşar mıyız?" endişesini yaratıyor. Zaten bu yüzden, 3'üncü genel seçimlerde, iktidar partisi oylarını hâlâ muhafaza ediyor, hatta bazı araştırmalara göre arttırıyor.

***
Nasrettin Hoca, acemi bir berbere tıraş oluyormuş. Adam, her seferinde Hoca'nın yüzünü kesiyor, bir pamuk yapıştırıyormuş. Sol yanağa geldiğinde, Hoca, berberin elini tutmuş ve "Bari bu tarafa da, keten tohumu ek" demiş.
Acemilik konusunda Mehmet Akif Ersoy'un da güzel bir şiiri vardır: "Semerci ve Eşekler".
Eşekler semerci ustasından memnun değildir. "Gebersin" diye aralarında konuşurlar. Ve gerçekten bir gün usta göçer. Yeri tabii ki boş kalmaz. Bir başka semerci ustası gelir. Ama bakın neler olur:
"... Adam meğer acemiymiş, semerse hayli hüner; / Sırayla baytarı boylar zavallı merkepler. / Bütün o beller, omuzlar çürür çürür oyulur; / Sonunda her birinin sırtı yemyeşil et olur. / "Giden semerciyi, derler, bulur muyuz şimdi? / Ya böyle kalfa değil, basbayağı muallimdi. / Nasıl da kadrini vaktiyle bilmedik, tuhaf iş: / Semer değilmiş o rahmetlininki devletmiş!"
Tabii ki Türkiye'de, hem siyasi, hem de ekonomik konuda sıkıntılar mevcut. Kendisini umutsuz hissedenler, öfkelenenler var. Ama bir de, "Acaba gelen gideni aratır mı?" endişesi. Sanırım, bu yüzden Erdoğan "Çırak/ Kalfa/Usta" söylemiyle kitleleri etkilemeye çalışıyor.


YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA