Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Kuzu'dan Başkanlık Sistemi

Prof. Burhan Kuzu, "Her Yönüyle Başkanlık Sistemi" isimli bir kitap yayınladı. (Babıali Kültür Yayıncılığı) Türkiye için, Amerika'daki Başkanlık Sistemi ile Fransa'daki yarı Başkanlık sistemi arasında kalan bir üçüncü model öneriyor. "Başkanlık sistemi diktatörlük getirir" diyenlere karşı çıkıyor. Parlamenter sistemdeki Başbakanların, Başkanlık modelindeki Başkan'dan üç kat daha yetkili olduğunu söylüyor.
Bizim de Sayın Kuzu'ya bir sorumuz olacak: Kuzu, güçlü bir parlamento oluşabilmesi için Başkanlık sisteminden yana olduğunu belirtiyor. Milletvekillerinin, Genel Başkan tarafından atandığı günümüzde, nasıl güçlü bir parlamento oluşacak? Acaba bunun yanı sıra seçim sisteminde de bir değişikliğe gidilmesi düşünülüyor mu? Dar bölge çoğunluk sistemi ve adayların ön seçimle belirlenmesi mümkün olabilecek mi? Seçim sonrası tartışmalarda, böyle bir kitabın hepimize fayda sağlayacağı kanaatini taşıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA