Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Salim Ensarioğlu kazanabilir mi?

Diyarbakır'da AK Parti ile BDP'li Bağımsızlar yarışıyor. Öte yandan hiçbir partiyle bağlantısı olmayan bağımsızlar da var. Meselâ Salim Ensarioğlu. Çarşamba akşamı, Nuray Mert, Sedat Ergin ve Mehmet Altan'la birlikte yemek yediğimiz lokantaya geldi Ensarioğlu. Sebgetullah Seydaoğlu ile Haşim Haşimi'nin de kendisini desteklediğini söyledi. 6 milletvekilliğini BDP'nin alacağı kesin. Ensarioğlu, AK Parti'nin 5 milletvekillinden birine gözünü dikmiş durumda. Hesabı şöyle yapıyor: 850 bin seçmen var. % 80'i oy kullansa, geçersiz oyları da saymadığımız takdirde 600 bin seçmenin değerlendirmesini yapabiliriz. AK Parti'nin oy oranı % 30 olsa, bu 180 bin ediyor. D'Hont sistemine göre yapılan hesaplamada alınan oylar önce 1'e, sonra 2'ye, sonra 3'e, sonra 4'e, sonra 5'e bölünüyor: 180 bin, 90 bin, 60 bin, 45 bin, 36 bin...
Bu durumda, seçimlere bağımsız olarak katılan Salim Ensarioğlu'nun 36 binin üzerinde oy alması gerekiyor. Onun aldığı oyların her birinin AK Parti'den eksildiğini de söylemeliyim. Üstelik amcaoğlu Galip Ensarioğlu, AK Parti Diyarbakır 2. sıra adayı.
BDP'li bağımsızların ortalama 50'şer bin oy alacağı göz önünde bulundurulursa, onlarda bir sorun olmadığı söylenebilir. Ama diğer bağımsızların seçilebilmek için en az 40 bin civarında oya ihtiyaçları var. Eğer BDP çatısı altında olmayan bir bağımsız 40 bini yakalarsa, o zaman AK Parti Diyarbakır'dan ancak 4 milletvekili çıkarabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA