Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Nogaylaroğlu izlemede

Uzun süre "Balyoz belgeleri düzmece" diye beyin yıkandı. Ama zaman ilerledikçe, Gölcük Donanma Komutanlığı ve Eskişehir'deki Hakan Büyük'ün evinde yeni belgeler ele geçtikçe, işin ciddiyeti daha iyi ortaya çıktı. Belki Balyoz Darbe Planı, Çetin Doğan'ın emekliye ayrılmasıyla "eksik teşebbüs" olarak kaldı ama anlaşılıyor ki diğerleri, bu istikamette faaliyetlerini sürdürmüş. Meselâ Tümgeneral Bertan Nogaylaroğlu. Gölcük Donanma Komutanlığı'nda İstihbarata Karşı Koyma merkezinde, yerin altında gizlenen belgelerden biri "EK G- Lahika 1" başlığını taşıyordu. Nogaylaroğlu'nun adına imzaya açılan bu belgede, dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Cumhur Asparuk'un izlenmesi talimatının yanı sıra, Harp Akademileri Komutanlığı'nda yapılan çalışmaların öğrenilmesi durumunda, bunların Jenerik Harp Oyunu'na yönelik hazırlıklar olduğu söylenecek uyarısı da mevcuttu. (İddiaya göre Oraj Planı'nı Harp Akademileri Komutanı İbrahim Fırtına yürütüyordu ve Jenerik Harp Oyunu, Balyoz darbe planının kamuflajı olarak hazırlanmıştı.) Nogaylaroğlu, bu belgeye rağmen, Balyoz/Oraj soruşturmasından takipsizlik kararı almıştı. Ama gene de, 31 Ocak 2011'de Türk Silâhlı Kuvvetleri'nden istifa etti.
Nogaylaroğlu, Eskişehir'den ele geçen belgeler dolayısıyla birkaç gün önce tutuklandı. 2. Balyoz iddianamesinde, onun hakkında şu satırlara rastlıyoruz. Burada da Nogaylaroğlu'nun imzasına açılan bir direktif söz konusu. 6. Ana Jet Üssü Komutanlığı'na hitaben yazılan notta, seçim bölgelerine gelen AK Partili milletvekili ve belediye başkanlarının yakından takip edilmesi, irticai faaliyet gösteren hangi şahıslarla görüştüklerinin tesbit edilmesi, güvenilir yerel basın kuruluşlarıyla temasa geçilerek, bu kişiler hakkında kamuoyunu etkileyecek olumsuz yönde haberler yaptırılması, bankalarda çalışan personel eşlerinden yararlanarak, Başbakan, Meclis Başkanı ve Bakanlar başta olmak üzere, milletvekilleri, belediye başkanları, il başkanlarının banka hesaplarıyla, kredi harcamalarının her hafta düzenli bir şekilde rapor edilmesi, AKP'li milletvekillerinin akraba, eş ve çocuklarının izlenerek, basında kullanılmak üzere malzeme toplanılması talep ediliyor. Ayrıca, AKP içinde hangi milletvekilleriyle temas kurulabileceğinin listesinin AK Parti milletvekili Turhan Çömez'den öğrenileceği bildiriliyor: "Liste, Turhan Çömez tarafından birlik komutanlarına özel olarak verilecek. Milletvekilleriyle temaslarda, Başbakan'ın yapacağı özel görüşmeler ve programlar öğrenilecek."

***
İpin uçları birbirine bağlanıyor. Turhan Çömez'in Ergenekon sanığı olduğunu unutmayalım. Nogaylaroğlu, iddiaya göre önce Balyoz'da yer almış, sonra hızını alamamış, AK Parti içindeki gelişmeleri izlemeye koyulmuş. Balyoz kapsamındaki Oraj planının başı, dönemin Harp Akademileri Komutanı İbrahim Fırtına gibi görünüyor. Ama Fırtına, daha sonra Hava Kuvvetleri Komutanı oluyor ve Jandarma Genel Komutanı Şener Eruygur'un Sarıkız darbe planında yer alıyor. Özden Örnek günlüklerine göre, Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman, Şener Eruygur ile İbrahim Fırtına'nın bir an önce müdahale gerçekleşsin gayretkeşliğinden rahatsız.
Balyoz, Suga, Oraj, Sakal ve Çarşaf planlarıyla birlikte ilk adım... Ardından Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz, Eldiven gibi faaliyetler var. Deniz Kuvvetleri bünyesinde Kafes Eylem Planı, Genelkurmay'da İrtica ile Mücadele Eylem Planı, kara propaganda için özel siteler... Görüyorsunuz Türkiye ne büyük badireler atlattı.



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA