Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

İspanya ve ETA örneği

Taraf'ta Yasemin Çongar, ETA barışıyla ilgili açıklayıcı bilgiler içeren güzel bir yazı kaleme aldı. (18 Ekim 2011) ETA'yı silâhları bırakma noktasına getiren adımları ve Türkiye ile farklılıkları çok güzel özetledi.
Sosyalist Başbakan Zapatero, ETA'ya, "Kalıcı ateşkes karşılığında, siyasi diyalog" teklif etti. Siyasi diyalogun nihai amacı örgütün silâhsızlanmasıydı. Rakiplerinin "Bu teröre verilmiş büyük bir tavizdir" demesine rağmen, Zapatero, ETA ile barış masasına oturdu.
ETA, cezaevindeki örgüt üyelerinin salıverilmesi ve şiddetten arınmış yasal siyaset üzerinde taleplerini yoğunlaştırdı.
Örgütün, "BASK bölgesinin ayrılma hakkının resmen tanınması" talebini Zapatero reddetti.
Başbakan Zapatero, ETA silâhı bırakırsa, 2003'te kapatılan siyasi kolu Batasuna'nın yasallaşmasına izin verileceğini söyledi.
30 Aralık 2006'da, ETA masadaki teklifleri yeterli bulmadı. Madrid Barajas havaalanında bir arabayı bombalayıp 2 kişiyi öldürdü. Bir ay sonra Madrid sokaklarında binlerce kişi, "ETA'yı ikna etme, mağlup et" sloganıyla yürüdü. Barış görüşmeleri, 2007 ortasında ETA'nın ateşkesi sona erdirmesiyle askıya alındı. 2007'den bu yana ETA'nın 700'e yakın militanı, İspanya ve Fransa polisi tarafından yakalanıp cezaevine kondu. Batasuna'nın kapatılması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından da onaylandı. Yerine kurulan "Sortu" adlı parti, geçen mart ayında, şiddetle arasına mesafe koymadığı için, İspanya Anayasa Mahkemesi tarafından illegal ilan edildi.
Zapatero, ETA'ya son bir teklif yaptı. Tamamen silâh bırakılmasını önerdi. Buna mukabil, Sortu başka bir kimlik altında genel seçimlere girebilecekti. Ama zaten ETA üyelerinin % 90'ı hapiste. Dışarıda serbest militan sayısı 50'yi geçmiyor.
Ve nihayet ETA üyesi mahkûmlar adına yapılan ortak açıklamada, örgütün şiddete son vermeye hazır olduğu bildirildi.

***
Türkiye'de de masaya oturuldu. Ateşkes, son yıllarda, hem de birkaç defa ilan edildi. Ama anladığımız kadarıyla, çözüme yönelik adım atılamadı. Bu bir. İkincisi, PKK, etnik ya da mezhep temelli diğer terör örgütlerine göre, çok daha geniş ölçekli bir sorun. Bugüne kadar 50 bin kişinin öldüğü söyleniyor. 10 bin şehit verdik. Geri kalan kayıpların çoğu, terör eylemine karışan gençler. Güneydoğu'da, hemen her aileden bir kayıp var. İşimiz İspanya'ya göre çok daha zor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA