Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Üretim/Tüketim artıyor

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tan ile kahvaltıda buluştuk. Türkiye'de zeytinyağı üretiminin de, tüketiminin de arttığını söyledi. Ama gene de yetersiz kalıyor. Türkiye sofralık zeytin üretiminde 534 bin ton ile dünya birincisi; onu 500 bin tonla Mısır, 490 bin tonla İspanya takip ediyor. Milletçe zeytine düşkünüz fakat zeytinyağı tüketiminde biraz geriden geliyoruz. Meselâ, -gene rakamları Mustafa Tan'dan aldım- kişi başına ancak yılda 1.5 ilâ 2 kilo zeytinyağı tüketiyoruz. Oysa Yunanistan'da bu rakam 21 kilo. Zeytinyağının faydaları anlaşıldıkça, iç tüketim de artıyor. Türkiye, İspanya, İtalya ve Yunanistan'ın ardından, zeytinyağı üretiminde 191 bin ton ile 4'üncü sırada.
Bunun önemli bir kısmı içeride tüketiliyor. İhracat fazla değil; çünkü artık markalaşıyoruz. Eskiden, dökme zeytinyağı satarken, yani, başka markalar için zeytinyağı verirken, artık kendi ambalajımız var. Türk firmaları, markalarını yurtdışına pazarlıyorlar. Değişimin sancıları çekildiği için, geçtiğimiz yıl ihracat ancak 10 bin ton olmuş. Ekonomi bakanlığı, ambalajlı ihracatın tonuna 600 dolara kadar prim veriyor.

Ayvalık/Küçükköy Belde Belediye Başkanı Mesut Ergin'in büyük projeleri var. Beldede bulunan 7 adet yel değirmenini ayağa kaldırmak istiyor; sadece temelleri kalmış değirmenlerin. Eğer yeterli desteği sağlarsa, her yel değirmeninden bir okul yaratacak: Yemek/Mutfak Okulu, Toprak Okulu, Sinema Okulu, Kadın Okulu, Spor Okulu, Çocuk ve Oyun Okulu, Edebiyat, Müzik ve Barış Okulu. Mesut Ergin, hayallerini paylaşacak girişimcileri Küçükköy'e davet ediyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA