Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Deprem, İstanbul ve Tayyip Erdoğan

Tayyip Erdoğan'ın "İşi sürüncemede bırakmayacağız; güçlendirilmesi mümkün olmayan hasarlı binaları yıkacağız" açıklaması, bazı kesimlerin "Şimdi mi akıllarına geldi?" sorusunu sormasına yol açtı. Ama işin aslı öyle değil. Önemli adımlar atılmış, fakat özel şahıslara ait binalarda çeşitli engellerle karşılaşılmış.
En esaslı adım, şüphesiz İstanbul'da okulların güçlendirilmesi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile İSMEP'in ortaklaşa yürüttüğü çalışma sonucunda, son 12 yılda, İstanbul'da 1349 okul güçlendirilmiş, 264 okul yeniden inşa edilmiş, 58 okulda güçlendirilme çalışmaları sürüyor. Sonuç olarak, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız'ın açıklamasına göre, İstanbul'daki okulların % 95'lik kısmı güvenli hale gelmiş. (Akşam gazetesi- 31 Ekim 2011)
"İstanbul Büyükşehir Belediyesi, binaların güçlendirilmesi, ya da yıkılıp yeniden yapılması için neden hiç adım atmadı?"
Atmadı değil... Girişimler, tepkiler sonucunda engellenmiş. Zeytinburnu, Kartal, Maltepe, Sarıyer, Bakırköy gibi semtlerde, kentsel dönüşüm planlarını uygulamak amacıyla, o evlerin sakinlerine teklif götürülüyor: "Sizi İkitelli'deki depo konutlarına nakledelim. TOKİ ya da KİPTAŞ yeniden evlerinizi yapsın. İnşaat tamamlandıktan sonra, sizleri tekrar evlerinize geçirelim."
Belediye'den öğrendiğimize göre, öylesine antipropaganda yapılmış ki, insanlar "Bizi İkitelli/ Kayabaşı'na taşıyacaklar, arsalarımızı da başkalarına peşkeş çekecekler" endişesine kapılmış.
Bunun üzerine, "Madem KİPTAŞ ya da TOKİ'ye güvenmiyorsunuz, o zaman sizler birleşerek, kendi gayretlerinizle, imar adacıkları oluşturun. Biz de imar artışı verelim. Oradan sağlanan kâr ile müteahhit bulun; kentsel dönüşüm sizlerin girişimiyle gerçekleşsin" demişler. Bu teklif de sonuçsuz kalmış. Meselâ Kadıköy/ Fikirtepe, pilot bölge olarak seçilmiş. Ama dediğim gibi, başarı sağlanamamış.
Tahmin ediyorum ki, Tayyip Erdoğan'ı "İcap ederse zorla yıkım yapacağız" noktasına getiren bu gibi tecrübeler. Bence doğru bir karar. Sakın vazgeçmesin.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA