Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Metropoll, Dersim ve CHP

Metropoll, Dersim tartışmasının siyasi sonuçlarını araştırdı. Araştırmanın en çarpıcı bulgularından biri, Tunceli halkının Türkiye genelinden çok farklı düşündüğü hususu. Sözgelimi Türkiye genelinde "Ülke iyiye gidiyor mu?" sorusuna % 53.6 "İyiye gidiyor" cevabını verirken, Tunceli'de sadece % 23.4 bu kanaati taşıyor; % 66.7 kötüye gittiğini düşünüyor.
"Hayattan memnuniyet" sorusunda da aynı farklılık göze çarpıyor. Türkiye genelinde % 73 çok memnun ya da memnun, Tunceli'de memnuniyet oranı % 35'e düşüyor. % 63.7, "Memnun değilim" karşılığını veriyor.
Araştırmanın ikinci bölümü, halkın katliamdan kimleri sorumlu tuttuğuna ilişkin. Tunceli halkının % 45'i devlet, % 18'i hükümet /CHP, % 12.7'si dönemin yöneticileri, baştakiler, büyükler, başbakan ve sadece % 2.1'i Atatürk diyor. Mamafih Türkiye genelinde de, "Atatürk sorumlu" cevabını verenler aynı oranda (% 2.2) kalıyor.
"Devlet"i sorumlu tutanlar, acaba devlet kim diye düşünmüyor mu? O tarihte devlet, CHP... CHP de, tamamen Atatürk'ün denetiminde. Bazı ufak tefek muhalif sesler çıksa dahi, devleti CHP'den, CHP'yi de Atatürk'ten ayırmak kolay değil. Gerçeklerin üzerinin yıllarca örtülmesi ve resmi tarih adı altında beyinlerin yıkanması, belli ki semeresini vermiş; Dersim'e ilişkin yanlış bilgiler zihinlere iyice yerleşmiş.
Araştırmanın bir bölümü de CHP ile ilgili. Kılıçdaroğlu'nun tavrının Tunceli'de nasıl karşılandığı irdeleniyor. Meselâ Tunceli halkının % 46.7'si, Kemal Kılıçdaroğlu'nun tartışmalar sırasındaki tutumunu yanlış buluyor. % 56.8'i ise, CHP Genel Başkanı'nın açık ve net tavır almadığını söylüyor. CHP'nin, 12 Haziran seçimlerinde Tunceli'deki oyu % 56 idi. Bugün seçim olsa, CHP'ye oy vereceğini söyleyenlerin oranı % 43.2.
Metropoll araştırma, Türkiye genelinde de "Bugün seçim olsa hangi partiyi desteklerdiniz?" diye sormuş. AK Parti diyenlerin oranı % 51.1 (Tunceli'de % 12.6), CHP % 15.6 (Tunceli'de % 43.2), MHP % 7.5 (Tunceli'de % 0.5), BDP % 3 (Tunceli'de % 17.5). Söz konusu oranlar, kararsızlar ve cevap vermeyenler dağıtılmadan önce tespit edilmiş.
Görüldüğü gibi, CHP, muhalefette eriyen bir parti konumunu sürdürüyor. Ama tabii seçimlere daha çok var. Anamuhalefet partisinin zaman içinde toparlanacağı umudunu taşıyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA