Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Hollande mi, Sarkozy mi?

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu gerçekleşti. Sosyalist lider François Hollande kılpayı farkla Nicolas Sarkozy'nin önünde. Babasının yerine, aşırı sağcı partinin başına geçen kızı Marine Le Pen, ikinci turda belirleyici bir rol oynayabilir; kendisi 6 Mayıs'taki seçimlere katılamıyor ve hiçbir adayı desteklemeyeceğini açıkladı ama her şeye rağmen, Sarkozy'nin politikaları Le Pen politikalarına daha yakın görünüyor; bu yüzden, aşırı sağcıların bir bölümü Sarkozy'ye yönelebilir. Bununla beraber, araştırma şirketlerine göre, yarışta sosyalist Hollande daha şanslı.
Fransa, Müslüman göçmenleriyle sorun yaşayan bir ülke. Eski sömürgeleri, Fas, Cezayir ve Tunus'tan gelen ve Fransız vatandaşı olan göçmenler bir türlü uyum sağlayamadı. En fukara kitleler arasında yer alıyorlar, Fransızların beğenmediği işleri yapıyorlar. Fransız toplumuna entegre olamayan bu kitleler, ülkede, İslâmofobi'nin güçlenmesine yol açtı. Fransa, laiklik tartışmalarını sonlandırmış, Katolik okullara devletin yardım yapması, onların da, devletin belirlediği tedrisata göre herkese eğitim vermesi ilkesi benimsenmişti. Laiklik tartışması, bu defa İslâmiyet bağlamında ortaya çıktı. İslâm düşmanlığıyla, bir nevi ırkçılıkla beslendi. Başörtüsü, burka ve helâl et münakaşalarını bu çerçevede görebiliriz. Kısacası, "öteki" olana karşı düşmanlık derinleşti. Toulouse'ta, önce 3 askeri, ardından da bir Yahudi okulunu basıp, 3'ü çocuk 4 kişiyi öldüren ve bunu El Kaide adına yaptığını söyleyen Muhammed Merah, Fransa'da İslâmiyet'e karşı tehdit algısını daha da arttırdı. Geçtiğimiz haftalarda Sosyolog Nilüfer Göle, Radikal'e verdiği demeçte, bütün bu gelişmelerin sağcı siyaseti etkilediğini, o cenahta "Biz yeterince sert davranmadık; bunlara çok tolerans gösterdik" diye konuşulduğunu anlatmıştı.
Sarkozy, "Entegrasyon projesi çöktü" diye düşünüyor; azınlık/ göçmen politikasının değiştirilmesi üzerinde duruyor. "Güvenlik politikaları sertleştirmelidir" diyenlerin oranı giderek artıyor. Marine Le Pen'in aldığı yüksek orandaki oy bunun göstergesi. Bakalım ikinci turda ılımlı politikaları benimseyen, ayrımcılığa karşı çıkan sosyalist aday Hollande mi galip gelecek; yoksa giderek Le Pen'in düşünce yapısına yaklaşan Sarkozy mi?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA