Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Metropoll Araştırma ve darbeler

Metropoll şirketi, darbeler konusunda bir araştırma yaptı. Araştırmayı, partilere göre incelediğimizde, ilginç sonuçlar elde ediyoruz. Meselâ "Darbecilerin yargılanmasını doğru buluyor musunuz?" sorusuna % 67.7 "Doğru",% 27 ise "Yanlış" cevabını veriyor. Ama, CHP'ye oy verenlerin % 45'i, MHP'lilerin ise % 48.9'u, darbelerin yargılanmaması gerektiğine inanıyor. Bir başka soru da, "Darbecileri yargılamak intikam eylemi mi?" şeklinde. CHP'lilerin % 47.5'i, MHP'lilerin % 41.2'si "İntikam eylemi" cevabını veriyor. Tabii genel ortalama farklı. Genele baktığımızda, halkın % 71.4'ü yargılamaları hukukun gereği olarak görürken, sadece % 22.7'si "intikam eylemi" diyor. (Ortalamayı yükselten AK Parti tabanı.)
Metropoll Araştırma, teker teker, darbe tarihlerini sıralayarak araştırmayı derinleştirmiş. Meselâ, 28 Şubat 1997. 28 Şubat'ın yargılanmasını, CHP'lilerin % 49.6'sı, MHP'lilerin % 34.4'ü doğru bulmuyor. Hatta, AK Parti'lilerin % 17.7'si bile "28 Şubat postmodern darbesi yargılanmasın" eğiliminde. (Genel ortalama: "28 Şubat yargılansın" diyen % 55.4, karşı çıkan % 27.5)
12 Eylül'e ilişkin cevaplar da, hayret uyandıracak mahiyette. Soru: "12 Eylül darbesinin doğru ve haklı olduğunu düşünüyor musunuz?" AK Partilerin % 14.5'i, CHP'lilerin % 35.5'i, MHP'lilerin ise % 43.5'i 12 Eylül'ü doğru ve haklı görüyor. CHP'lilerin % 50'si, MHP'lilerin ise % 51'i 12 Eylül darbesinin yargılanmasını gerekli görmüyor. (Genel ortalama: Halkın % 64.7'si "12 Eylül darbecileri yargılanmalı" derken, % 28'i karşı çıkıyor)
Görüldüğü gibi, hâlâ Türkiye'de darbelere ve darbecilere yönelik sempati kısmen devam ediyor. Eğer, AK Parti seçmeni dengeleri değiştirmese, halkın en az % 50'sinde "darbecilerin haklı olduğu" ve "yargılanmaması gerektiği" ağırlıklı bir görüş ortaya çıkacaktı. Bunun sebebi, yargı sürecinde adaletin tam sağlanamadığı düşüncesinin zamanla halkta yer etmesi mi? Uzun süren davalar ve uğranılan mağduriyetler yüzünden doğan merhamet hissi mi? Yoksa, 1960'dan beri süre gelen askeri vesayetin genlerimize işlemesi mi? Artık onun kararını siz verin.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA