Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Fazıl Say ve AİHM

Fazıl Say hakkında "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağıladığı" gerekçesiyle hazırlanan iddianame mahkemece kabul edildi. (TCK 216/3-218/1)
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 13 Eylül 2005'te Ali Rıza Ergüven'in Hz. Muhammed'e hakaret içeren "Yasak Tümceler" isimli kitabına ceza verilmesini doğru bulmuştu. Kararda şu noktalara temas ediliyordu: "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesine göre, sadece zararsız bilgiler ya da fikirler değil, aynı zamanda kırıcı, şok edici veya rahatsız edici düşünceler de özgürlük kapsamındadır. Ama bu özgürlük, bazı görev ve sorumlulukları da beraberinde getirir. Başkalarına zarar verecek nitelikteki söylemlerden ve saygısızlık anlamına gelen davranışlardan kaçınılması gerekir. Bir tarafta dine ilişkin görüşlerin topluma aktarılma hakkı, diğer tarafta, dini inanç özgürlüğüne saygı hakkı. Bir dini grup, başkalarının kendi inancını reddetmesini, hatta, inancına karşı olan bir doktrinin propagandasının yapılmasını kabul etmek zorundadır. Fakat mevcut durumda, sadece şok edici, kışkırtıcı fikirler değil, aynı zamanda İslâm peygamberinin kişiliğine karşı hakaret dolu bir saldırı söz konusudur. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 10. maddesi ihlâl edilmemiştir."
AİHM kararı fikir özgürlüğü ile başkalarının inancına saygı arasındaki dengenin korunması gereğine işaret ediyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA