Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

TÜBİTAK ve virüs

Oda TV ve çalışanlarına ait bilgisayarlarda bulunan belgeler hakkında TÜBİTAK'ın kapsamlı raporunu satır satır okudum. Raporu 3 başlık altında özetleyebiliriz:
1) Dosya sistemi ve belge üst verilerinde herhangi bir uyumsuzluğa rastlanmamıştır.
2) Dosyanın kullanıcı tarafından açıldığına dair bulguya rastlanmamıştır. Bu tür bir bulgunun bulunmaması, dosyanın kesin olarak kullanıcı tarafından açılmadığı anlamına gelmez.
3) Dosyanın zararlı bir yazılım (virüs) tarafından gönderildiğine ya da değiştirildiğine dair bir bulguya rastlanmamıştır. Bu tür bir bulgunun bulunmamış olması, bu dosyanın zararlı bir yazılım tarafından kesin olarak gönderilmemiş ya da değiştirilmemiş olduğu anlamına gelmez.
TÜBİTAK raporu, bilimsel olarak kesin bir sonuca varılamayacağını belirtiyor. Sadece Müyesser Yıldız'ın bilgisayarındaki 4 dosyayla ilgili farklı bir tespit yapıyor: "Belge üst verileriyle, dosya sistemi üst verileri arasında zaman uyumsuzluğuna rastlanmıştır. Yıldız'ın bilgisayarındaki zaman anormalliklerinin, sonradan bir zaman değiştirme programı kullanmak suretiyle oluşturulmuş olabileceği değerlendirilmektedir.
Zaman değiştirme işlemi, yazılmış özel bir programla ya da basit bir 'Visual basic script' ile gerçekleşebilmektedir.
"
Buna mukabil, rapor, Soner Yalçın ve Barış Terkoğlu'na ait bilgisayarlarda, dosya sistemi ile belge üst verilerinde herhangi bir uyumsuzluğun bulunmadığı belirtiyor. Ama söz konusu bilgisayarların tümünün sosyal mühendislik saldırılarına hedef olduğunu, bu saldırılarla gönderilen zararlı yazılımların, uzaktan yönetim ve dosya atma kabiliyetlerinin bulunduğunu, bu zararlı yazılımların kısa bir süre de olsa aktif olarak ilgili bilgisayarlarda çalıştığını hatırlatıyor.
TÜBİTAK raporunun sonuç kısmında, dosyaların virüs ile gelmediği konusundaki kanaatin ağır bastığı anlaşılıyor.
Raporda şöyle deniliyor: "İnceleme sonucunda, dosya üst verilerinde ve dosya sistemi izlerinde iddia edilen herhangi bir uyumsuzluğun olmadığı ve delillerde tespit edilen zararlı yazılımlar ile ilişkilendirilemeyeceği anlaşılmıştır. Müyesser Yıldız'ın bilgisayarındaki dosya sistemi üst veri uyumsuzluklarının sebebi, zararlı bir yazılım olabileceği gibi, bu uyumsuzluğun bilgili bir kullanıcı tarafından gerçekleştirilmesi ihtimali de mevcuttur."
Sonuç cümlesiyle rapor soruları tamamen muallakta bırakmış oluyor: "Dosyaların virüs vasıtasıyla geldiğine ya da gelmediğine dair kesin bir yargıya varılmamıştır."

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA