Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Belediye yasası ve muhalefetin çelişkisi

Yeni Belediye Yasa Tasarısı, daha fazla merkezileşme mi getiriyor yoksa yerel yönetimlerin yetkisi arttırılıyor mu?
Rivayet muhtelif. MHP'ye göre "Üniter yapıyı zedeleyecek ölçüde bir adem-i merkeziyet söz konusu. Devleti temsil eden valiliklerin etkisi büyük ölçüde sınırlanarak egemenlik yerel yönetimlere devrediliyor.
Bu da, Oslo'da verilen "özerklik" sözünün gereği."
CHP'ye göre ise,"Yerelleşme tehdit altında. Merkezileşme yolunda adımlar atılıyor" Bu çelişkili yorumlar, muhalefetin değerlendirmelerinin ciddi bir temele oturmadığını da gösteriyor.
AK Parti'nin hedefi, maaş ve genel giderleri bile karşılamaktan aciz çok sayıda belde belediyesini, büyükşehir kapsamına alarak, vatandaşa daha iyi hizmet verebilmek, il sınırları içinde bir plan bütünlüğü sağlamak, özellikle sahil beldelerindeki ranta dayalı yolsuzlukları önlemek. Büyükşehir kapsamında, belde ve köy kalmayacak. Bugün sadece muhtarını seçen köylü, hem ilçe belediyesi hem de büyükşehir belediyesi için oy kullanacak. 18 bin 201 köy mahalle oluyor; muhtarlar da mahalle muhtarı olarak kalıyor. Bu sistem, sadece nüfusu 750 binden fazla 29 büyükşehirde uygulanacak.
Diğer kentlerde mevcut düzen devam edecek. İstanbul ve Kocaeli'nde, zaten belediye sınırı il sınırına kadar uzatılmıştı.
Şimdi, geride kalan 27 büyükşehir benzer bir düzene kavuşacak.
Bir yandan, İl Özel İdarelerinin ve il genel meclislerinin kapatılması, bir yandan, 50 bin, 25 bin ölçekli planlarda yetkinin Ankara yerine Büyükşehir'e devri, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi anlamına geliyor. Ayrıca, büyükşehirlere daha büyük kaynak transferi yapılıyor.
CHP ve MHP'nin tenkitleri beni hiç tatmin etmedi. Üstelik birinin iddiasının diğerininkinin tam tersi olması da inandırıcılığı zedeleyen bir unsur. "Neden milli eğitim ve sağlık gibi hizmetler yerel yönetimlere devredilmedi?" derseniz, bu sorunuz - şiddetle karşı çıkanlar olsa bile- tutarlı bir görüş sayılabilir. Ama CHP böyle çarpıcı düşüncelere sahip çıkmak yerine, "halk istemiyor, beldeler neden kaldırılıyor" sorusunu sormaktan öteye geçmedi.
Halk gerçekten istemiyorsa, mahalli seçimde AK Parti'ye cezasını verecektir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA