Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

28 Şubat ve ABD

Darbe Komisyonu Başkanı Nimet Baş, titiz bir çalışmayla raporu tamamlayıp, belgelerle birlikte TBMM Başkanlığı'na sundu. Bu suretle, çalışmalarımızda kullanabileceğimiz ve kolayca ulaşılabilecek bir bilgi hazinesi elde etmiş olduk. Belgeler arasında öyle bir yazı var ki, üzerinde durmaya değer. Daha önce de gündeme gelmiş ama neredeyse unutulmuştu. 1996'nın sonuna doğru, Devlet Bakanı Abdullah Gül'e isimsiz bir mektupla gönderilen ABD Dışişleri Bakanı Warren Cristopher imzalı bir kriptodan söz ediyorum. Kriptoda şu ifadeler mevcut: "Departmanlarımız, Erbakan'ın ideolojisinden ilham alarak dış politikayı Batı'dan ayırıp, Arap ve Müslüman dünyasına yönlendiren eğilimden endişe duymaktadır. Bu bizim milli menfaatlerimize aykırıdır. DYP, Erbakan'ın radikal İslâmi söylemini ılımlaştırmada başarılı değil. Çiller'in koalisyondan çekilmesi Erbakan'ı düşürür; ülkeyi erken genel seçime götürür. Refah Partisi, büyük ihtimalle seçimlerden daha güçlü çıkar. Türkiye, ABD'nin stratejik ortağı olarak kalmak mecburiyetindedir. Türk askeriyesi bu sonucu elde etmeye doğru daha büyük çaba sarf etmesi için harekete geçmeye zorlanmalıdır. Eylem planınızı ve yorumunuzu bekliyoruz."
28 Şubat'ı yargılayan mahkeme, bence ABD ilişkisi üzerinde de durmalı. Çevik Bir'in İsrail'le yakın ilişkileri, Jinsa'dan ödül aldığı biliniyor. Washington Institute'ün Türkiye program sorumlusu Musevi asıllı Alan Makovsky, İsrail-Türkiye yakınlaşmasının mimarlarındandı. Her yıl Genelkurmay'dan birçok üst rütbeli subay Makovsky'nin "Türkiye programı" adı altında yürüttüğü çalışmalara katılıyordu. Demek istediğim, yukarıdaki kriptoyu tamamlayan başka emareler de mevcut.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA