Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Sayıştay ve yolsuzluk

Plan Bütçe Komisyon Başkanı Lütfi Elvan diyor ki:
Bugüne kadar sadece Genel Uygunluk Bildirimi raporları bize geldi. "Rapor eksik, kesin hesap görüşülemez" diyen CHP'nin itirazları tamamen siyasidir.
Sayıştay raporları bağlayıcı değil. Sadece bizim değerlendirmemize katkı sağlıyor. Meselâ bir önceki yıl Hazine'nin hesabına uygunluk verilmemişti. Biz, aksaklığı tespit edip, Hazine'den bu yıl giderilmesini istedik. Hazine gereğini yaptı ve Sayıştay'dan uygunluk aldı.
Zaten 2005'te Genel Uygunluk Bildirimi haricinde 3 rapor daha verilmesi şartını biz getirdik. Dolayısıyla, bundan kaçınmamız gibi bir durum söz konusu değil.
Sayıştay, ödenek üstü harcama var mı, yanlış bir harcama mı yapılmış, ayrılan para ile hedefi gerçekleştirecek performans gösterilmiş mi, bunları inceliyor. Yolsuzluk tespit ederse, zaten savcılığa re'sen suç duyurusunda bulunabilir. Anayasanın 164'üncü maddesine göre, "Kesin hesap kanunu tasarısı ve genel uygunluk bildiriminin TBMM'ye verilmiş olması, Sayıştay'ca sonuçlandırılamamış denetim ve hesap yargılamasını önlemez ve bunların karara bağlandığı anlamına gelmez." Demek, diğer 3 rapor TBMM'ye gönderilsin ya da gönderilmesin, yolsuzluk durumunda konuyu savcılığa iletmek Sayıştay'ın yetkisindedir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA