Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Şehir hastaneleri ve Danıştay

Tayyip Erdoğan, Danıştay şehir hastanelerine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdiği için, kuvvetler ayrılığını suçlamıştı. Sonradan maksadını aştığı anlaşıldı.
Peki nedir şehir hastaneleri? Devlet arazi tahsis edecek, özel sektör, 22 ilde, içinde kalp, göz, doğum, organ nakli vs. gibi her türlü ünitenin bulunduğu büyük hastaneler kuracak. Şehir hastaneleri tıpkı Üniversite hastaneleri gibi tıbbi araştırma yürütebilecek. Hepsinde Ar-Ge laboratuvarları olacak. Hastanenin bütün birimlerinin ve aletlerin yenilenmesi, bakım ve onarımı, temizlik ve güvenlik işleri yüklenici şirket tarafından gerçekleştirilecek. Finansmanı müteahhit karşılıyor. Tahsis edilen büyük arazilerde ayrıca ticari amaçlı sosyal tesisler, otel ve alışveriş merkezleri kurulacak. Hastaneleri devlet işletecek. Buna mukabil, 25 yıl, firmaya kira ödeyecek. Özel sektörün ticari amaçlı tesislerden kazandığı para, devletin ödediği kiradan düşülecek.
Danıştay'a başvuran Türk Tabipler Birliği'nin birçok iddiası mevcuttu. Meselâ, "Sosyal Güvenlik Kurumu geçersiz olacak" deniliyordu. Oysa bir özelleştirme söz konusu değil. Tıbbi hizmeti devlet veriyor ve elbette SGK'lılar tedavi edilecek. İkinci iddia,"Sağlık çalışanları özel sektöre devredilecek" şeklindeydi. Halbuki tıbbi hizmet kamu tarafından verildiği için, çalışanları gene Sağlık Bakanlığı görevlendirecek. Üç: Kiranın yüksek olduğu ileri sürülüyordu. Ama, özel sektör birkaç yıl gibi kısa bir sürede yatırımın tümünü yaparak tesisleri işler vaziyete getirecek; devlet, sadece kira ödeyerek hastaneleri işletecek; 25 yıl sonra da ticari tesisler de dahil olmak üzere her şeyin sahibi olacak.
Erdoğan'ın öfkesinin sebebini anlayabiliyor musunuz? Danıştay böyle bir hizmetin dar gelirlilere ulaşmasını neden engeller? Muhalefetin iddiası, "İktidar rant oluşturuyor. Bunu yandaşlara peşkeş çekecek." İddianın somut hiçbir delili yok. Kaldı ki AK Parti'nin sağlık alanındaki başarısı inkâr edilemez. İstatistik Kurumu'na göre, sağlıkta memnuniyet % 39'dan % 76'ya çıktı. Şehir hastaneleri kurulunca, oranın daha da yükseleceğini tahmin ediyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA