Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Cinayetten kim sorumlu?

Dink cinayetini önleme hususunda ihmaller var. Ama ihmal yapanlardan bazıları kasıtlı davranmış, bazıları ise görev kusuru işlemiş olabilir. "Hükümet sorumluların yargılanmasına izin vermedi, onları korudu kolladı" söylemine katılmıyorum. Her defasında izin verdi. Sorumlu denilince sadece şu isimler veriliyor: Adana Valiliği'ne atanan dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, AK Parti'den milletvekili seçilen Muammer Güler, İstihbarat Daire Başkanlığı'na atanan Ramazan Akyürek ile İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne getirilen Ali Fuat Yılmazer. Oysa Yılmazer'in kusurlu olmadığını Mülkiye Başmüfettişleri karara bağladı; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de, Yılmazer'i sorumlular listesine koymadı. Zira ihbarın geldiği 17 Şubat 2006'da, o dönem Ankara İstihbarat C Şube Müdürü olan Ali Fuat Yılmazer, Daire Başkanı Sabri Uzun'la birlikte 4 günlük seyahate çıkmıştı. Trabzon Emniyet Müdürü Akyürek ise, Erhan Tuncel'in ihbarını, Ankara ve İstanbul istihbaratına bildiren kişiydi. İhmal, Dink'in öldürüleceğini İstanbul Koruma Komisyonu'na bildirmeyen ve ihbarın takibini yapmayan İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler'e aitti. Hemen görevden alındı; soruşturma açıldı. Celalettin Cerrah ve Muammer Güler, görev kusuru işlemiş olabilirler ama unutmayalım ki İstanbul'a çok sayıda ihbar geliyor ve bunun takibi Şube Müdürü'ne ait. Nedim Şener'in Dink cinayetinin aydınlatılması için gayret sarf ettiği inancı ise, içi boş bir söylemden ibaret. O sadece, "Fethullahçı" Yılmazer'in, Dink cinayetindeki kusuru örtülerek, Ahmet İlhan Güler'in yerine İstanbul İstihbaratı'na getirildiğini iddia etti. Şener'e göre, Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Yasin Hayal'in amcası Osman Hayal'in telefonuyla ilgili İstanbul'un teknik inceleme yaptığını gizlemiş; bunun için Log kayıtlarını silmişti. Bu sayede İstanbul Şube Müdürü Güler'in ayağı kaydırılmıştı (Daha sonra müfettiş raporuyla Log kayıtlarının silinmediği ortaya çıktı).
Meselenin bir de Jandarma ayağı var; onu ve Kafes Eylem Planı'nda hedef alınan gayrimüslimleri, misyonerlik faaliyetlerinde Milli Güvenlik Kurulu'nun rolünü yarın yazacağım.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA