Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Yerel seçimler, İstanbul ve adaylar

Yerel seçim kulisleri şimdiden hızlandı. Dikkatler İstanbul üzerinde odaklanıyor. AK Parti'nin vereceği en önemli karar "Kadir Topbaş'la yola devam mı, yoksa tamam mı?" tercihi olacak. Yapılan kamuoyu araştırmalarında en büyük oyu Kadir Topbaş'ın aldığını söylemeliyim. İstanbullu onu seviyor. Hem çalışkan, hem beyefendi. Yumuşak ve anlayışlı üslûbuyla gönülleri kazandı. Kimseye karşı ötekileştirici ve ayırımcı değil.
Mahmut Övür'ün 16 Temmuz 2013 tarihli yazısı ilgimi çekti. Bir çok kulis bilgisi var. Övür şöyle diyor: "Gezi'ye kadar anketlerde en önde çıkan aday mevcut Başkan Kadir Topbaş'tı. Ancak Topbaş'ın Gezi olaylarında iyi bir sınav vermediği görüldü. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'nun çok gerisinde kaldı."
Bu tesbit, baktığınız pencereye göre değişir. Aksine Topbaş, farklı bir kesimde çok büyük sempati topladı. İstanbul Valisi ise, yoğun eleştiri aldı. Belediye Başkanı'nın farklı kesimlere de hitap etmesi ve onların sempatisini kazanarak oy toplaması gerektiğine göre, bence, bugünkü şartlarda gene Kadir Topbaş en yüksek oyu alabilir. Zira İstanbullu'nun ona bir vefa borcu da var. Ama tabii ki, kararı, Tayyip Erdoğan verecek.
3 dönemden fazla milletvekilliği yapamama kuralı, bir çok başarılı kişiyi parlamento dışına çıkardığı için, gözde belediyelerde aday olma talebi tavan yapıyor.
Bu arada, BDP'nin Sırrı Süreyya Önder'i aday göstermesi halinde, partilerarası yarış iyice kızışacak. Önder, özellikle yeni oy kullanacak gençler nezdinde, Gezi'de çok puan topladı. Ayrıca CHP tabanına da hitap edebilir. İyi bir tercih. Hele CHP, Mustafa Sarıgül'ü aday yapmazsa, 2009'da aldığı oy oranının altına düşmesi kuvvetli bir ihtimal.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA