Türkiye'nin en iyi haber sitesi
DİŞ HEKİMİ İLKER ERDOĞAN

Tek seansta gülüşünüzü yenileyin

Estetik diş hekimliği, yama yapma üzerine kurulu değildir, tüm gülüşün üzerine konsantre olmak gerekir. Üstelik tek seansta istediğiniz gülüşe kavuşmanız mümkün

Bu hafta siz değerli okuyucularımdan gelen gülüş tasarımı ile ilgili soruları yanıtladım.
Bonding nedir?
Bonding; kompozitin, çatlamış, kırılmış dişleri yeniden yapılmasında, boşlukların doldurulmasında, kaviteleri tamir etme ya da gülüşünüzü yeniden şekillendirip renklendirmede kullanılmasıdır. Bonding için kullanılan aynı materyal daha doğal bir diş görünümü oluşturmak için diş renginde dolgu yapımında da kullanılır. Diş hekiminiz size daha tatmin edici bir sonuç verebilmek için farklı şekillendirme tekniklerine, renklere ve şekillere başvurur. Özel bir dalga boyuna sahip özel bir ışık materyali sertleştirir, ardından düzeltmeler ve partlatma işlemleri gerçekleştirilir. Bonding'i kaplamalardan ayıran en önemli fark, laboratuvara ihtiyaç duyulmadan tek seansta yapılabilmesidir. Ayrıca bu restorasyonlar laboratuvar masrafı olmadığı için kaplamalardan daha ucuzdur. Bonding kullanılarak yapılan restorasyonlar dişten daha az madde kaldırarak diş yapısını korur ve ayrıca açığa çıkmış kök yüzeyini kapatmada kullanılarak diş hssasiyetini azaltır.

YILLARCA KULLANILABİLİR
Bonding ne kadar süre kullanılabilir?
Bu sorunun cevabı; bonding'in ne için kullanıldığına, ağızda nerede olduğuna ve ne kadar iyi bakıldığına bağlıdır. Eğer bonding'i ön dişinizin ısırma yaptığınız ucuna yaptırdıysanız ve ön dişlerinizle kalem ısırıyorsanız ya da tırnaklarınızı kemiriyorsanız, bu bonding restorasyon çok da uzun süre ağızda kalmayacaktır. Bonding çoğunlukla birkaç yıl ya da tamirle yıllarca kullanılabilmektedir, hatta bazı alanlarda uygun bakımla çok daha uzun süre sorunsuz kullanılabilir. Reflü ve yoğun alkol kullanımı bonding restorasyonu zayıflatacaktır. Diş gıcırdatma bu restorasyonları aşındırabilir fakat bu aşınma süreci doğal diş minesi, metal dolgular ve porselen kaplamalar için de aynıdır. Uygun bakımla bonding işlemi, gülüşünüzü güzelleştimek için mükemmel bir yoldur.
Dişler neden renk değiştirir?
Dişlerinizin rengini ve görünüşünü etkileyen birçok faktör vardır. Bazı insanların dişleri doğal olarak diğerlerinden daha sarıdır. Örneğin, birçok sarışın ve kızıl insanın genetik olarak dişleri daha sarı olmaktadır. Dişler yaşla beraber daha sarı ve daha gri renk alabilir. Bu yıllar sonunda dişin minesinin (dişin sert ve daha beyaz olan dış tabakası) aşınmasıyla daha transparan bir hale gelip altta daha sarı olan diş dokusunun (dentin) yansıması sonucu olur.
Dış renklenme, çay, kahve, kırmızı şarap, kola, sebze ve meyve suyu, çok renkli yiyecekler ve tabii ki tütün kullanımı nedeniyle diş yüzeyinde beliren renklenmelerdir. Diş taşı birikimi de dişin renk değişimine neden olur. Yüzeysel dış renklenme; fırçalama, diş ipi ve dental temizleme teknikleriyle çıkarılabilir. Daha derin lekeler beyazlatmaya ihtiyaç duyar.
İç renklenme, dişin kendi yapısında meydana gelen renk değişikliğinden oluşur. Eğer bir kişi diş sürme döneminde tetrasiklin içerikli antibiyotik kullanırsa, dişlerin çevresinde koyu sarı, kahverengiye çalan bandlaşmalar oluşur. Aşırı flor alınımı florozise yol açabilir, bu problem dişlerde gelişen beyaz nokta şeklindeki renklenmelere neden olur.

AMELİYATA İHTİYAÇ KALMAZ
Gülüş yenilemesi nedir?
İnsanlar yaşlandıkça dudaklar genellikle elastikiyetini kaybederek incelir, kırışıklıklar oluşur ve yüzleri yaşını göstermeye başlar. Gülüş dizaynı, dudak ve dişetlerinin estetik olarak dişleri desteklediği çerçevede tüm resmi içerisine alır. Her farklı çerçevenin farklı çizimleri tamamlaması gibi, birine ait gülüşün dizaynı ve değişimi de kişisel temeller üzerine yapılır. Odak, tüm gülüşün geliştirilmesidir. Bir ya da iki dişin düzeltilmesi bir bloktaki bir ya da iki evin yenilenmesine benzer; geri kalan her şeyin daha kötü görünmesine neden olur.
Estetik diş hekimliği yama yapma üzerine kurulu değildir, tüm gülüşün üzerine konsantre olmak gerekir. Diş hekimliği estetik devrime doğru yol almakta, yeni materyaller, teknikler ve ekipmanlar hekimin yüksek kalitede, oldukça estetik restorasyonları öngörülebilir ve minimal invaziv şekilde yapmasına olanak sağlamaktadır.
Bazı vakalarda hasta plastik cerrahi ile yüz germe ameliyatı düşünür durumdayken, yapılacak bir gülümseme dizaynı ile bu ihtiyaç giderilebilir.
Bir kişinin gülüş yenilemesi için uygun aday olduğunu nasıl anlarsınız?
Hekim öncelikle hastanın tüm yüzünü değerlendirmeli ve kişinin beklentilerini dinlemelidir. Her hastanın dişlerinin şekli ve dizaynı kişisel olmalıdır. Çünkü her insanın yüz kontürleri farklıdır ve bu farklı özellikler her kişinin karakterini belirlemede yardımcıdır.
Gülüş dizeynının başlangıç noktası yüzün orta hattının belirlenmesidir. Ön dişler arasındaki orta hat yüzün orta hattına göre çizilmelidir. Dişlerin ve diş etinin görülme miktarı kişiden kişiye, konuşma ve gülüş pozisyonuna göre değişmektedir. Örneğin gülerken ağzınızın iki köşesinden geçen bir hat çizdiğinizde, bu hattın altında kalan yüzde 75-100 oranındaki ön dişlerde genç bir gülüş bulursunuz.
Sadece dişlerin kenarlarının geçtiği düzlemi değiştirerek ve köşeleri daha düz ya da yuvarlak yaparak bile farklı gülüş tiplerini yaratabiliriz. Daha agresif görünmek isteyen biri için dişler herhangi bir yumuşak kıvrım olmaksızın düz bir şekilde yapılabilir, daha sevimli görünmek isteyen biri için ön dişler komşu dişlere nazaran hafifçe daha uzun yapılabilir ve köpek dişleri yuvarlak bir nokta ile biraz daha uzun yapılabilir.
Sadece keskin köşeleri yuvarlatarak bile daha yumuşak, daha feminen bir görünüş elde edilebilir. Eski fotoğraflar sizin orijinal gülüşünüzdeki hoşlandığınız ya da hoşlanmadığınız özellikleri bulmada yardımcı olacaktır. Uygun olduğunuzda diş hekiminiz getirdiğiniz fotoğraflarda beğendiğiniz özellikleri dişlerinize yansıtarak, dişlerin size ait olduğunu hissetmenize yardımcı olacaktır.

KENDİMİ GÜLÜŞ YENİLEMESİNE HAZIRLAMAK İÇİN HANGİ ADIMLARI ATMALIYIM?
İlk yapmanız gereken; gülüş yenilemesi planladığınızda diş hekiminizin sizin isteklerinizi, gülüşünüzle ilgili neyi sevip neyi sevmediğiniz anlaması için yeterli zaman ayırdığından emin olun. Kulağa çok kolay geliyor ama bir çok diş hekimi bu aşamayı atlıyor ya da bu aşamayı tamamen yok sayıyor.
Diş hekiminiz dijital fotoğraflarınızı almalı, dijital görüntüleme yapmalı ve geçici restorasyon için kullanılabilir, estetik mum şablon hazırlamalıdır. Kozmetik konsültasyon ve kişisel renk seçimi için teknisyenle tanışmak isteyebilirsiniz. Beğendiğiniz gülüşlerin fotoğrafını yanınızda getirmek konusunda rahat olun. Teknisyeninize ne kadar çok bilgi verirseniz, bu bilgiler diş hekimize neyle karşılaşacağı ya da nelerin beklentilerinizi aşacağı konusunda rehber olacaktır. Ayrıca gülüşünüzü güzelleştirmek için ortodontik tedavi ya da diş eti şekillendirmesi gerekecekse, bunun tespitinde ve uygun uzmanla görüşmenize ön ayak olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA