Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

77 yaşında fabrikanın başında!

Kayseri'de dünyanın en iyi beşinci denim fabrikasını dolaşıyoruz. Yanımızda fabrikanın patronu yani Orta Anadolu'nun kurucusu 77 yaşındaki sanayici Kayserili Demir Karamancı var.
Türk sanayisinin ilk kuruluş yıllarından beri iş hayatında olan Karamancı'yla ilk kez karşılaşıyoruz. Bugüne kadar hep arka planda kalmayı tercih eden bir sanayici o. TÜSİAD'ın, TEMA'nın kurucuları arasında ama ben toplantılardan dahi hatırlayamadım kendisini.
Karamancı'yı dinlerken anlattıklarını not tutmakta zorlanıyorum. Çünkü birbiri ardına ilginç anekdotlar sıralıyor. Üstelik ne bir tarih unutuluyor, ne de bir isim... Oğlu Fatih Karamancı, sonunda dayanamıyor ve bana "Artık bir kitap yaparsın" diye takılıyor.
Orta Anadolu, Levis's, Lee, Diesel, Mavi, Wrangler, Replay, Guess, Calvin Klein, Rifle, Express, Tommy Hilfiger, Sixty, Seven, Earl Jeans, Nautica, DKNY, GAP, Lucky Brand AG, Polo ve M&S gibi dünyanın en iyi bluejean üreticilerine denim kumaşı satıyor ve tüm dünyada bu kumaşlar yoluyla tam 35 milyon kişiye ulaşıyor.
Ün dünyaya yayılmış belki ama karşımda duran Karamancı Ailesi, göz önünde olmayan bir hayat tarzını benimsemiş, siyasilere hep uzak mesafede durmaya özen göstermiş. Her yıl cironun yüzde 10'unu yatırıma ayıran ve bu yıl da yaptığı 20 milyon dolarlık yatırımı ilk kez açılışla duyuran Karamancılar'ın açılışa gelen Kayserili Bakan Abdullah Gül ile ilk kez bu toplantıda tanıştıklarını duyunca şaşırmadım o yüzden.
En kaliteli denimi, Anadolu'nun tam da orta yerinde üretmeyi başarınca, Orta Anadolu Levi's'ın dünyadaki en önemli üretim merkezi haline gelmişti.Sonrası çorap söküğü gibi. 134 milyon dolara ulaşan ciro, 90 milyon dolara yaklaşan ihracat, ödenen 17 milyon dolar vergi ve yaklaşık bin kişinin istihdam edildiği dev tesisler.
Hala işine deli gibi tutkun olan Demir Karamancı, biz Kayseri'den ayrıldığımız saatlerde fabrikanın yolunu tuttu. "Benim daha fabrikada işlerim var" diyordu giderken. Karamancı'nın en büyük hobisi işiydi. Belki de bu yüzden Orta Anadolu'yu dünyaya açan oğlu Fatih Karamancı, espriyle karışık "Ben 50 yaşına geldiğimde emekli oluyorum. Gözüm arkada değil, babam var nasıl olsa!" dedi. Öğrendim ki Demir Karamancı'nın bir çiftlik hayali varmış ama sanayicilikten emeklilik olmaz diye hayalini gerçekleştirememiş.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA