Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Resim almak isteyene kredi!

Akbank Private Banking, geçenlerde dünyanın önemli müzayede evlerinden Christies'in İslam Sanatı Departman Başkanı William Robinson'u bir konferans vermek üzere Türkiye'ye davet etmişti.
Robinson ve Fikret Önder'le bu konferans öncesi bir yemekte buluşup, Türk yatırımcılarının sanatla olan ilişkileri hakkında sohbet etme fırsatı buldum.
İslam sanatlarına en büyük ilgi Londra'da gösteriliyor. Paris'te ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'deki ilgiye gelince; galiba durumumuz, zengin evlerini süsleyen ibrik ve tombaklardan pek ileri gitmiyor. Neyse ki en azından Sakıp Sabancı Müzesi'nde vaktiyle Sakıp Sabancı tarafından toplanan hat sanatının önemli eserleri var da; bizi biraz kurtarıyor.
Robinson, şayet İngiltere'de bir açık artırmada tombak satışa çıkarılacak olsa, bununla Türk sanatseverlerin ilgileneceğini ancak halı ya da İznik tabaklarının daha geniş çevrelerde alıcı bulacağına dikkat çekiyor. Son yıllarda yapılan müzayedelerdeki sonuçları değerlendiren Robinson'a göre, Avrupa'da özellikle 19'uncu yüzyıl Osmanlı sanatı çok popüler. Robinson konuşurken, Topkapı Sarayı'nda sessiz sedasız, önünden geçecek olan ziyaretçilerini bekleyen müthiş eserler gözümün önünden geçiyor. İslami sanat eserleri Londra'da on binlerce bazen yüz binlerce sterline alıcı buluyor. İslami sanat popüleritesini batıda sürdürüyor. Zaten Robinson da son 20 yılda islami sanat eserlerinin fiyatlarının arttığını söylüyor.
Akbank'ın Private Banking'den (özel bankacılık) sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fikret Önder, özel bankacılıkta, bankaların fiili olarak işe girerek, sanat danışmanları kanalıyla özel müşterilerine yardımcı olduğunu söylüyor. Diyelim ki müşterinin çok sevdiği bir eser var. Ancak o an nakit durumu müsait değil. Banka sanat eserini almak için müşterisine kredi de açıyor. Tasarrufların çeşitlenmesi bu olsa gerek. Sadece dolara, bonoya değil, resme ya da heykele de yatırım yapma zamanı artık.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA