Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Gündem siyasetten ekonomiye nasıl dönecek ki?

Ekonomi dünyası hakikaten de gündem ekonomi olsun istiyor ama gel gör ki sadece yaşadığımız coğrafya bile buna izin vermiyor.
İsrail'in tüm Türkiye'yi ayağa kaldıran Mavi Marmara Gemisi'ne yaptığı kanlı baskın gündemi alt üst etmeye yetti.
O akşam daha önceden belirledikleri üzere, gündemi ekonomiye döndürmek isteyen HSBC Genel Müdürü ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Piraye Antika'nın daveti üzerine YASED üyeleriyle bir araya gelmiştik. Ama tabii ekonomi konuşmak önce mümkün olamadı. O sırada henüz net bir bilgi yoktu ve herkesin derdi gemideki gönüllülerin iyi olup olmadıklarıydı. Yerlisi yabancısı iş insanlarının da kaygısı aynıydı. Bunun üzerine Piraye Antika, 'Gündemi ekonomiye döndürmek ne zor' dedi haklı olarak.

Asla sıkılmazsın bu ülkede!

Antika ve ekibi, her pazartesi aktif pasif toplantısı yapıyormuş. 'Ama' dedi, 'Artık hep bankacılık dışı konular konuşuyoruz. O yüzden ülkemize gelecek olanlara söylüyorum, asla sıkılmayacağınız bir ülke burası. Her an yeni gelişmeler olabilir!'
O sırada yanımıza Credit Agricole Yatırım Bankası Genel Müdürü Dilek Yardım yaklaşıyor.
Credit Agricole, Yapı Kredi Plazalar'da İsrail Konsolosluğu ile aynı binayı paylaşıyor. O nedenle günü biraz gergin geçirmiş. Ne de olsa binanın çevresinde gün boyu protesto gösterileri yapıldı.
Bakıyorum biraz gerginlik olsa da Dilek Yardım da bu duruma alışmış. Ne de olsa zor zamanlardan geçiliyor.
İhracat pazarları daraldı vakit kaybetmeden önlem alınmalı!
Peki YASED toplantısında hiç mi ekonomiden konuşulmadı. Tabii ki konuşuldu. Şu anda yabancı yatırımcıların gündeminde neler olduğunu merak edenler için birkaç noktayı anlatmakta fayda var.
YASED üyeleri diyor ki, Türkiye'nin çözmesi gereken bir takım sorunları var. İhracat pazarları daraldı. Avrupa'ya yüksek bağımlılığı olan Türkiye vakit kaybetmeden önlem almalı.
Gördüm ki, yabancı yatırımları temsil edenler, hükümetin Avrupa dışı ülkelerle işbirliği ve ticareti artırma politikasını destekliyorlar.
Kanlı baskınla ilişkilerin koptuğu İsrail bir kenara bırakılacak olursa, çevre ülkelerle sıfır problem politikasından memnunlar.
Vizelerin kaldırılmasını doğru buluyorlar ve artık eksenin Batı'dan Doğu'ya kaymasıyla oluşan yaklaşık 350 milyonluk pazardan dolayı heyecan duyuyorlar.

% 40 düşüş tehlikeli mi?

Son bir not da yabancı sermaye girişi hakkında. 2009 yılının ilk üç aylarının sonuçlarını bizlerle paylaşan Piraye Antika'dan öğreniyoruz ki, geçen yıla göre bu yıl yabancı sermaye girişinde yüzde 40'lık bir düşüş var. Her ne kadar kendisinin kötümser bir karaktere sahip olduğunu belirtse de Antika, bu düşüşü dünyadaki genel düşüşle kıyaslamak gerektiğini ve sanıldığı kadar korkutucu olmayabileceğini de vurguluyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA