Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

En güzel 'Çok İstiyorum Çünkü' yazan Şehir'den bursu kapacak!

Yılbaşının ertesi günü, çok isteyen ve başvuran için parası olmasa dahi Yale Üniversitesi'nde okumak hayal diye bir yazı yazmış ve yollarını göstermiştim. Yale, yıllık geliri 60 bin doların altında olduğunu ispatlayan ve okula kabul edilenlere burs veriyor. Bunu bilip de başvuranlar için altın bir fırsat.
Şimdi bakıyorum da Yale'e kadar gitmeye gerek yok. Türkiye'de hızla yola koyulan iddialı üniversiteler var ve ilginç burslarla okumayı çok isteyen, iyi öğrencilere göz kırpıyor. Adeta, "Sen gel, her şey bizden" diyor.
Önceki gün İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Gökhan Çetinsaya ve Kurumsal İletişim Koordinatörü Turgay Oğur ile öğlen yemek yedik ve büyük bir heyecanla ilk öğrencilerini karşılamaya hazırlanan Şehir'deki son gelişmeleri, yenilikleri konuştuk.
Beni en çok çarpan şu oldu: Şehir Üniversitesi, puanı falan hiç önemli değil üniversite sınavında geçer alan dört öğrenciye 'Çok İstiyorum Bursu' verecekmiş. Bunun için de Şehir Üniversitesi'nde neden okumak istediğini anlatan bir mektup yeterli olacakmış. Çetinsaya ile buluştuğumuz gün, Kars'tan bir öğrencinin yazdığı mektuptan söz etmişti.
Parasızlıktan, değil iyi okullarda hiçbir zaman okulda okuyamayacak durumda olanlar oturup bir mektup yazsalar Şehir'in kapısı onlara açılacak!

Şehir'in bütçesi limitsiz mi?
Dikkatli okurlar daha önce Şehir Üniversitesi ile ilgili yazdığım ilk yazıyı hatırlayacaklar. Çok yeni kuruldu bu üniversite ama sahibi konumundaki Bilim ve Sanat Vakfı, 1986'da, Ülker Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ve Mustafa Özel ve Fikri Kançal gibi birkaç yakın üniversiteli arkadaş tarafından kurulmuş ve sanat, edebiyat, sosyal bilimler, felsefe, iktisat ve uluslararası ilişkiler alanında çeşitli seminerler, eğitimler düzenlemiş. Pek çok genç de burs almış vakıftan. Yani aslında bu vakıf bir anlamda gölge bir üniversite gibi çalışmış. O nedenle Şehir Üniversitesi çok genç bir üniversite gibi görünse de aslında geçmişi epey eski olmuş.
Şimdi Şehir Üniversitesi bir taraftan ilkine vakfın uzun süre başkanlığını yürüten Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun davet edildiği 'Şehir Konuşmaları' ile ilginç toplantılar düzenliyor, bir taraftan da pek çok çevre tarafından 'limitsiz' olduğu konuşulan bir bütçe ile hem kampus yapıyor hem de oldukça iddialı isimleri akademik kadrosuna transfer ediyor.
Limitsiz diye duyduğum üniversitenin bütçesi için Rektör Çetinsaya, üniversite kuruluşu ve kampus yapımı dahil bütçelerinin 50-80 milyon dolar arasında olduğunu söylüyor ve geldikleri aşamayı "İyi helva yapmak için her şey var" diye açıklıyor.

iPad mi verelim bilgisayar mı?
Şehir Üniversitesi, yüzde 82'sinin burslu olarak okuyacağı öğrencileriyle de isminden söz ettirmek istiyor anlaşılan. En iyi öğrencilerin kendilerini seçmesi için müthiş bir burs paketi sunuluyor. Her öğrenciye bir bilgisayar zaten projelendirilmiş ama şimdi "Acaba herkese bir iPad mi versek" diye şirketlerden teklif almaya bile başlamışlar. Yani farklı olmak istiyorlar. Her öğrencinin pasaportu olsun, dünyayı tanısın diye projeler yapmaya başlamışlar. Zaten ilk 100'e girip de kendilerine gelen öğrencilere tematik bir yurtdışı seyahatine göndereceklermiş. İnsan ve toplum bilimi konusunda iyi bir uzman olan Rektör Prof. Çetinsaya, Şehir Üniversitesi'nin insan ve toplum bilimleri konusunda iddialı bir üniversite olması için sürprizler hazırlıyor. Bekleyip, göreceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA