Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Çağdaş Türk ressamı 'First Lady' ilgisiyle Köşk'e çıkıyor

Sanat camiasında son zamanlarda en çok Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün çağdaş Türk sanatına olan ilgisi konuşuluyor. Gördüğüm kadarıyla bu ilgiden herkes çok memnun.
Neticede Türk çağdaş sanatının önde gelen ressamlarının eserleri Köşk tarafından satın alınıyor ve Ankara ve İstanbul'daki Cumhurbaşkanlığı köşklerinin duvarlarını süslüyor.
Üç ay kadar önce, Hayrünnisa Gül'ün görevlendirdiği sanat danışmanları sanatçı Ergin İnan'ın Çırağan Sarayı'ndaki sergilenen üç resmiyle ilgilenmiş ve Gül'ün de onay vermesiyle bu resimler satın alınmıştı.
Geçenlerde Hüseyin Çağlayan sergisinin yer aldığı İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde verilen bir davette bu kez sanatçı Tayfun Erdoğmuş ile karşılaştım ve öğrendim ki Hayrünnisa Gül, bu kez de Erdoğmuş'un iki resmini beğenmiş ve hemen akabinde bu resimler Köşk tarafından satın alınmış.
Hem Ergin İnan'ın hem de Tayfun Erdoğmuş'un resimleri İstanbul'daki Tarabya'da Huber Köşkü'nün duvarlarını süslemeye başlamış.
Erdoğmuş, resimlerin kaça satıldığı konusunda konuşmak istemedi ancak indirim istendiğini söyledi. Aynı şekilde Ergin İnan resimleri için de sanatçıdan indirim istendiğini öğrendim. İnan'ın Köşk'e giden üç resmini de tesadüfen sergiyi gezerken görmüş ve çok beğenmiştim. Aslında bu İnan'ın Köşk'e ilk giden resimi olmuyor.
Çünkü 1990 yılında da Ankara'da Köşk'ün yeni binasındaki resepsiyon salonu için İnan'ın bir çalışma yaptığı biliniyor.
Resimleri Almanya ve İngiltere'deki bir çok müzenin kalıcı koleksiyonu arasında yer alan ve hatta İstanbul Modern Sanat Müzesi'nde de bir eseri bulunan Ergin İnan'ın resimleri 7 bin ile 45 bin dolar arasında değişiyor. Bir resminin 150 bin dolara el değiştirdiğini hatırlıyorum. En çok da Ergin İnan resimleri, Eczacıbaşı Ailesi, Dinçkök Ailesi, Erdoğan Demirören ve Hüsnü Özyeğin'in koleksiyonunda bulunuyor.
Bu arada Tayfun Erdoğmuş'un bir eseri de İstanbul Modern'in koleksiyonunda yer alıyor.
Hazır devletin tepesinin Türk çağdaş sanatına olan ilgisinden söz açmışken, Dolmabahçe Sarayı'ndaki Başbakanlık ofisinin yanında yer alan sanat galerisini de anlatayım. Burada ünlü ressam İsmail Acar'ın 22 tane resmi bulunuyor. Ankara Başbakanlık binasının duvarlarını da Acar'a ait yaklaşık 27 resmin süslediği bize gelen bilgiler arasında.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA