Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Tulip fonuna kimler gelecek?

İş dünyasının önde gelen isimlerinden olan ve TESEV'e başkanlık yapan Can Paker ve Prof. Dr. Ahmet Aykaç ile geçtiğimiz günlerde bir yemekte buluştuk. Bilenler bilir, Paker ve Aykaç bir iki yıl önce Golden Horn Ventures isimli bir risk sermayesi şirketi kurmuş ve bugüne kadar yaklaşık 13 milyon doları internet ve bilgi teknolojileri çıkışlı projelere yatırmışlardı. İşte şimdi bir bakıma fonun üstlendiği görev sona ermiş ve yeni bir fon kurmanın zamanı gelmiş ve de Tulip (lale) fonu kurulmuş.
Yemeğimiz bir hayli renkli geçti aslında. Çünkü; bana göre Henkel'in Türkiye'de böylesi bir pazar payına sahip olmasını borçlu olduğu isim, yıllarca bu şirketi başarıyla yöneten Can Paker'den başkası değildi ama yemekte de bir kez daha gördüm ki Paker artık gerçek bir sivil toplumcu.
STK'lardaki görevinden müthiş heyecan duyuyor ve o nedenle ben de merak ettiğimden, sohbetimiz ikide bir de TESEV'in gündemindeki yeni Anayasa çağırısıyla bölünüp duruyor.
Aslında kimse şikâyetçi değil. İş Ahmet Aykaç'a düşüyor. Öğreniyorum ki emekli büyükelçilerden Cem Duna da 150 milyon dolar büyüklüğündeki Tulip fonuna ortak olmuş.
Ahmet Aykaç, Türkiye'de çok fazla güzel fikir olduğunu ve aslında birçoğunun hayata geçemeden kaybolduğunu söylüyor. Hem Türkiye'de hem de dünyada yatırıma gitmeyi bekleyen para miktarı çok. Hatta kimileri buna yatırım yapacak yer arayan serseri para da diyor. Ne yazık ki fikirler projeye dönüşüp, bir risk sermayesinin ilgisini çekene kadar ölüp gidiyor. İşte daha çok fikri hayata geçirmek için Aykaç, Paker ve Duna bir araya gelmiş.
Peki diyorum, bu fona hangi aileler, ünlü isimler, şirketler, bankalar yatırım yapacak? İşte bu noktada ser verip sır vermiyor Aykaç. Belli ki Türkiye'nin önde gelen isimleriyle görüşülüyor. Aykaç bir de mantalite değişikliğinden söz ediyor. Genelde bu gibi fonlara yatırım yapanlar paralarıyla ne yapıldığını sorgu sual etmiyor. Ama Türkiye henüz yeni alışıyor risk sermayesi işine. Öyle ki kimi hâlâ ben şirketin yüzde 50-60'ına sahibim, her şeye de karışırım mantığında. Aykaç diyor ki önemli olan ekip, yani paranı kime teslim ettiğin.
Şimdi ben en çok, yaklaşık 50 milyon doları Türkiye'deki zengin işadamlarından alınacak olan Tulip'e kimlerin ilgi göstereceğini ve fonun ilk yatırımının ne olacağını merak ediyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA