Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Oysa Libya'da 10 milyar $ hayali kuruyorlardı!

Dün Libya'daki şantiyelerindeki durumu öğrenmek için System İnşaat'ın sahibi Burak Başlılar'ı aradım. Çok üzgündü, ağzını bıçak açmıyordu.
'Şantiyenin durumu falan hiç önemli değil. Çalışanlarımızın bir kısmını getiremiyoruz' dedi. System İnşaat'ta çalışanlar da diğer Türk inşaat şirketlerinde çalışanlar gibi olaylar büyüyünce soluğu havalimanında almıştı ama ne yazık ki Libya hükümeti hiçbir uçağın uçuşuna izin vermiyordu.
System'de çalışan sadece 120 kişi Türkiye'ye uçabilmişti, gerisi hâlâ ben bu yazıyı yazdığım sıralarda Libya'da korku dolu bir bekleyiş içindeydi. Burak Başlılar,
'Önceliğim çalışanlarım. Canlarına zarar gelmesin, maddi zararım var ama hiçbir önemi yok' diyordu telefonda.

16 yılda 1.5 milyar $

40 yaşındaki Burak Başlılar'ı aylar önce tanımış ve tırnaklarıyla kazıyarak 16 yılda, Libya'da 1.5 milyar dolarlık inşaat büyüklüğüne ulaştığını öğrenmiştim.
O günlerde Başlılar Libya'yı yere göğe koyamıyordu. 'Bakın' diyordu, 'Çok kısa bir süre sonra Türkler'in Libya'da yaptığı işlerin büyüklüğü 10 milyar doları aşacak.' Belli ki o günlerde Libya'da çok vakit geçiriyor olmasına rağmen sokağın sesini duyamıyordu.
Tabii ki bunun bir sebebi de diğer tüm iş yapan şirketler gibi System İnşaat da taahhütlük işlerini hep Libya lideri Kaddafi'nin oğlundan almasıydı. Yani Türk inşaat şirketlerinin patronlarının Libya'yı 42 yıldır yöneten Kaddafi Ailesiyle arası çok iyiydi.

Kaddafi'ye yakın olmak!
Şimdi tabii ben Kaddafi'nin oğlunun olayların büyümesinde Türkler'in de etkisi olduğuna dair imalı sözlerinin sebebini merak ediyorum.
Bunun sebebi Türk şirketlerin yöneticileri olamaz, çünkü bildiğim kadarıyla hepsinin iyi ilişkileri vardı.
Burak Başlılar, Libya lideri Kaddafi'nin bizzat isteğiyle bir kongre merkezi inşa etmiş ve hatta Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yapılan bu bina da Dubai'de Ortadoğu'nun en iyi binası ödülünü almıştı.
O gün Libya üzerine sohbet ederken Başlılar bana başka Türk şirketlerinin ülkede iş alması için aktif lobi yaptığından ve hatta bugüne kadar 4.5 milyar dolarlık işin Türk şirketlerine gitmesi için aktif rol oynadığını anlatmıştı.
Türk inşaat şirketleri için bu yıl en çok umut bağlanan ülkelerden biri Libya idi.
İşini doğru dürüst yaparlarsa paralarını alamama gibi bir sorunla da karşılaşmayacaklarına inanıyorlardı.
Oysa bugün bu inşaat şirketlerinin hepsi bırakın milyar dolarlık işlerini, çalışanlarının can güvenliğinin derdine düşmüş durumda.

Tamince otel yaptı

Bu arada Libya'ya giren Türk işadamlarından bir diğeri de Fettah Tamince.
Başlılar'ın yaptığı kongre merkezinin hemen yanına bir Rixos oteli yapmıştı ve zaten akabinde de Burak Başlılar'la birlikte başka turizm projelerine girişmişti.
Ortadoğu'da diktatörler tarafından yönetilen ülkelerinde başlayan sokak hareketleri giderek kanlı, acımasız bir kaos ortamı yaratmaya başladı. Ama Burak Başlılar ümidini kesmiyor, 'Biz Türkler için iyi bir pazardı ama bu kaos bittiğinde yine iyi bir pazar olacağına eminim' diyor.
Size Libya'da iş yapan genç bir işadamının öyküsünden ve anlattıklarından bir kesit sundum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA