Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Siz de bir yıldız almaz mısınız?

Nuri Çolakoğlu, Türkiye'de hiç okula başlamamış ya da okulu terk etmiş çocuk sayısını söylediğinde inanmak istemedim aslında.
Öyle ya eğitim herkesin hakkı deyip duruyoruz ama işte gerçekler pek de öyle değil. Türkiye'de tam 90 bin 'telafi eğitimine' muhtaç olan, ihtiyaç duyan çocuk varmış.
Amacım sizi bu göstergelerle üzmek değil. Bilakis bu çocuklar için büyük bir umut vaateden, insanın içini ısıtan bir projeyle sizlerin de içine huzur vermek aslında.
Nuri Çolakoğlu'ndan gelen davet mektubunun içeriğini okuduğumda, işte bu yüzden büyük bir heyecanla projeyi dinlemeye gittim. İstanbul'un Yıldızları (Stars of İstanbul) isimli projesi bana 2007 yılında İstanbul'un dört bir yanını saran rengarenk inekleri hatırlattı ama orada proje böylesi önemli bir amaca bağlanmamıştı.
Önce projeyi anlatayım. Zeynep Helvacı'nın da aralarında olduğu ekip, Stars of İstanbul Organizasyon Kurulu Başkanı Nuri Çolakoğlu ile birlikte sanatı sokağa çıkarıp büyük bir açık hava sergisi yapmaya karar vermişler ve arkası da çorap söküğü gibi gelmiş. UNICEF, Türkiye işbirliğine girilmiş ve 1 Eylül-30 Kasım tarihleri arasında yapılacak büyük bir sosyal sorumluluk projesi bu. Hedefi 2015 yılına kadar temel eğitimsiz çocuk kalmaması. Müthiş değil mi?
Endüstri tasarımcısı Aziz Sarıyer, 1 metre 80 cm boyunda, yaklaşık 35 kilo ağırlığında dev yıldızlar dizayn etmeye çoktan başlamış. Projeye ne kadar çok sahip çıkılırsa bu yıldızlarını sayısı da artacakmış.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş
da projeyi sahiplenmiş ve Haliç Tersanesi'nde bu dev yıldızların yapılması için bir alanın atölye olarak kullanılmasını sağlamış.
Şimdi Aziz Sarıyer'in formunu hazırladığı dev yıldızlar üzerine, sanatçılar Burhan Doğançay, Devrim Erbil, Ergin İnan, Jale Yılmabaşar, Günseli Kato, Mevlüt Akyıldız, İsmail Acar, Derin Sarıyer, Ayşe Kulin, Türkan Şoray, Erdil Yaşaroğlu kendi tarzlarıyla hayat verecek. Hazırlanan bu yıldızları isteyen 15 bin liraya satın alacak ve 3 ay İstanbul'un önemli noktalarının birinde sergileyecek.
Sonra da Sotheby's tarafından gerçekleştirilecek müzayede ile UNICEF Türkiye yararına bu dev yıldızlar açık artırmaya çıkacak. Amaç her bir yıldızın 100 öğrenci okutabilmesi, o nedenle fiyat ne kadar yukarı çıkarsa o kadar iyi olacak.
Bu yıl Türkiye'de 60'ıncı yılını kutlayan UNICEF de müthiş heyecanlı. Telafi Eğitimi üzerine uzun bir süredir çaba gösteriyorlar ve bu projeyle 2015 yılında sonuca ulaşabilecekler.
Birleşmiş Milletler'in Binyıl Kalkınma Hedefleri arasında 2015 yılında 'aşırı açlık ve yoksulluğun ortadan kaldırılması'ndan sonra erişilmek istenen ikinci hedef telafi eğitimi. O kadar önemli yani. 81 ilde okul dışı kalmış 10-14 yaş arası 90 bin kız ve erkek çocuklarını, hızlandırılmış eğitimle akranlarının seviyesine getirmek için bu tarz projeler büyük önem taşıyor. O nedenle İstanbul'un her hangi bir yerinde rastlayabileceğiniz bu yıldızlara desteğinizi esirgemeyin.

***
Galatasaray'ın aslan yıldızı!
Bu arada Nuri Çolakoğlu, ilk satılan yıldızlardan birini Galatasaray adına Adnan Polat'ın aldığını söylüyor. Erdil Yaşaroğlu bu yıldızı tersine çevirmiş ve bir aslan suratı eklemiş, müthiş güzel bir tasarım çıkmış ortaya.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA