Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

2020'de 11 milyon yeni orta sınıftan haberiniz var mı?

Dünyanın dev şirketleri 2020 yılında sayıları 800 milyonu bulacak olan yeni orta sınıfın hayaliyle büyük projeler yapıyor, yeni yol haritaları çiziyor.
800 milyonluk yeni orta sınıf üzerine stratejisini çoktan belirleyenlerden biri Coca- Cola Başkanı Muhtar Kent'ti. Geçen hafta katıldığım toplantıda dünyanın 26 ülkesinden 100'ün üzerindeki gazeteciye uzun uzun 2020 dünyasını anlattı.
Peki Türkiye'de 2020 yılında yeni orta sınıf kaç milyonu bulacak?
İşte bunu da Coca-Cola Türkiye'yi yöneten Galya Molinas'tan duydum. Beklenti 11 milyon yeni orta sınıf. 10 yıl sonrası için tüm hazırlıklar bu yeni orta sınıf üzerinden yapılıyor. Yani bugün nüfusun yüzde 55'ini oluşturan orta sınıfın 10 yıl sonra nüfusun yüzde 60'ını oluşturacağı tahmin ediliyor ve bütün büyüme planları da buna göre yapılıyor.
Oranlar çarpıcı. Belki de bu yüzden Coca- Cola'nın satıldığı ilk 10 ülkeden birisi Türkiye ve istihdam açısından konuşacak olursam, Tuncay Özilhan'ın liderliğindeki şişeleme grubu Coca-Cola İçecek, tüm dünyada şişeleme yapan şirketler arasında 5'inci sırada.

Büyüme rakamı çift hane!

Yılın ilk üç ayına ilişkin pazar rakamları, Türkiye'nin ekonomisinin ne durumda olduğunun da bir göstergesi aslında. Galya Molinas bize çift haneli büyümeden söz ediyor ama rakamı yazmamızı istemiyor. Aynı şekilde Coca-Cola İçecek CEO'su Michael A. O'Neil'de Washington'da karşılaştığımızda müthiş bir üç aydan söz etti, çift hane dedi ama rakamı şimdilik söylemeyi uygun görmedi.

23 milyar $'ı kadınlar yönetiyor!

Siyaset gibi değil iş dünyası neyse ki, her ne kadar kadınların sayısı istenen noktalarda olmasa da iş dünyasında başarılı yönetici sayısı siyasetteki lider, milletvekili sayısından çok daha ileride. Mesela Coca- Cola Başkanı Muhtar Kent'in en yakınındaki yöneticilerin büyük bir kısmı kadın. Bunlardan biri olan Başkan Yardımcısı Kathy Waller, tüm dünyada kadınların 23 milyar doları yönettiğini söylüyor.

Erkeğe pozitif ayrımcılık!

Türkiye'de ilginç bir durum var. Galya Molinas'ın başkanlık yaptığı 80 kişilik ekibin yüzde 70'i kadın. 9 üst düzey yöneticiden ise sadece 1'i erkek ve Molinas, 'Ona gözümüz gibi bakıyoruz' diyor ve aslında pozitif ayrımcılığı erkeklere karşı yapmaya başladığını söyleyince şaşırıyorum. Sanırım Muhtar Kent'in kadın ve erkek çalışan sayısını eşitleme, yönetime daha çok kadın taşıma planının en başarılı olduğu ülke Türkiye. Liderlik pozisyonlarında kadınları görmek isteyen Kent, 16 kişilik bir komite oluşturmuş ve Kadınların Ekonomik olarak Güçlendirme Direktörlüğü'ne de Chrarlotte Oades'i getirmiş.

Afrikalı kadın su taşımasın!

Hedef 2020'de 5 milyon kadının girişimci olması. İstanbul'da gerçekleşen En Az Gelişmiş Ülkeler Konferansı'na da katılıp, konuşma yapan Kent, 'Afrika'da kadınlar su taşıyor. Temiz su yok. Su gelirse, kadın taşımaktan kurtulacak. Mikro kredilerle, iş ve eğitime kavuşacak. Belki de temiz suyun dağıtımını yapacak' diyor ve ben bu hayalin bir an önce gerçekleşmesini istiyorum.
Başbakan Erdoğan aynı toplantıda, 'Son ırmak kuruduğunda, son balık öldüğünde beyaz adam ne yapacak' diye eski bir Kızılderili atasözüne atıfta bulunmuştu. İşte sanıyorum beyaz adamlar teker teker bu gerçeği görüp ellerini taşın altına koyuyorlar.
Yeterli mi? Tabii ki değil. O nedenle iyi örnekler çoğalsın! Ben iyi örneklerin takipçisi olmak istiyorum.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA