Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Erkekler kulübünde tek kadın olmak!

Önceki akşam Almanya'nın dev 25 şirketi tarafından kurulan işletme okulu ESMT'nin 1 euroya devletten kiralanan ve giderleri müthiş pahalı olduğu için devleti de büyük bir yükten de kurtardığı yüksek tavanlı binasındaydık.
Güler Sabancı'nın aldığı liderlik ödülünün akabindeki akşam yemeğine Gazprom Almanya Başkanı Andrey Biryulin'in ev sahipliği yapıyordu ve Gazprom'un özel kavından Brunello di Montalcino şaraplarının da özel ikramı vardı.
İlginçtir Almanya'nın dev şirketlerinin tepe yöneticileri ve başta Harvard olmak üzere önemli üniversitelerden akademisyenlerle dolu salondaki kadın oranını Güler Sabancı, Sabancı Vakfı Başkanı Zerrin Koyunsağan ve biz üç kadın gazeteciyle epey yukarı taşımış olduk.
Hele Güler Sabancı'nın masası pek bir ilginçti. Bir yanında Deutsche Bank Başkanı Clemen Börsig, diğer tarafında Thyssen- Krupp Başkanı Gerhard Cromme ve sırasıyla Merkel'e baş ekonomist olan Lars- Hendrik Roller, büyük enerji şirketi RWE'nin başındaki Jürgen Grobmann, Siberian Coal ve Energy Company'den Alexander Landia olmak üzere yaklaşık 12 şirketin tepe yöneticisi oturuyordu. Tahmin edeceğiniz gibi tek kadın Güler Sabancı idi.
Birlikte seyahat ettiğimiz İstanbul Politikalar Merkezi Direktörü Prof. Dr Fuat Keyman, "Üst düzey kadın yönetici ve kadın rektörler sıralamasında
Avrupa'da birinciyiz. Bu güzel. Ama ne yazık ki kadının iş gücüne katılım oranında yüzde 23 ile sonuncuyuz. Büyük bir ikilem değil mi?" diyor. Avrupa'da ise durum tam tersi. Kadının iş gücüne katılım oranı daha yüksek ama tepe yönetimde kadın yok! Düşünün ki Avrupa Yuvarlak Masası'nda (European Round Table) 49 üye var. 50 yıllık bir kuruluş ve bugüne kadar Avrupa'nın özel sektöründen tek bir tepe yöneticisi kadın bulamadıkları için de içlerine alamamışlar.

CEO'lar Sabancı'ya şarkı söyledi!

Güler Sabancı'yı ise sadece Türkiye'de önemli bir holdingin başında olduğu için değil, başta Davos toplantıları olmak üzere uluslararası alandaki çalışmalarını takip ettikleri için tavsiye üzerine değil, bizzat kendileri teklif ederek masaya almışlar. Bir dönem Jak Kamhi'nin de yer aldığı masada Türkiye'den ayrıca Bülent Eczacıbaşı da yer alıyor.
Son olarak yemeğin sonunda Güler Sabancı'yı ilginç bir sürpriz bekliyordu. Doğum günü olduğunu öğrenince, Almanya'nın o gün o masada olan tüm CEO ve Başkanları yüksek sesle Sabancı için şarkı söylediler ve hakikaten de Güler Sabancı çok ilginç bir doğum günü yaşamış oldu.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA