Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Warren Buffett 'kız gibi' yatırım yapıyor

Şu günlerde iBook'tan satın alıp, iPad'e indirerek okumaya başladığım kitabın ismi 'Warren Buffett Invests Like A Girl' (Warren Buffet Genç Bir Kız Gibi Yatırım Yapıyor). Yatırımcılara Warren Buffett tarzı yatırım yapmanın yollarını anlatıyor. Elimde değil, Warren Buffett adını duyduğum her makaleye, her kitaba ilgi duyuyorum. Dünyanın en zengin birkaç ismi arasında yer alan Buffett'ı sevmemin tek sebebi, hızla edindiği servetini cömertçe bağışlaması değil kuşkusuz.
ABD'de başlattığı The Given Pledge (Bağış Sözü) ile kendisi gibi başka milyarderlerin de servetlerinin büyük bir kısmını bağışlamalarının sözünü almasının ardından, Buffett'ın gözümdeki değeri daha bir yukarılara çıktı. Bugün itibariyle Buffett'ın bir mektubunun ardından bir araya gelen 57 milyarder, servetlerinin büyük bir kısmını bağışlayacakları sözünü verdi.
Önceki gün de bir açıklama yapan Buffett, ABD'nin bütçe açığı sorunu için kendisinin de bir üyesi olduğu ABD'li süper zengin kesime yönelik vergilerin artırılması çağrısında bulundu. Açıkçası bu da beni hiç şaşırtmadı, çünkü zengin ve fakir arasındaki uçurum ünlü yatırımcıyı çok uzun bir zamandır rahatsız ediyor. Buffett, 6.9 milyar dolar vergi ödemesine rağmen bu rakamın vergiye tabi gelirinin sadece yüzde 17.4'ünü oluşturmasını az ve çok da adaletsiz bulmuştu. Çünkü kendi şirket çalışanlarının vergi yükü ortalama yüzde 36 gibi çok daha yüksek oranlardaydı.
Yukarıda sözünü ettiğim kitaba dönecek olursam, kitapta dünyanın en çok kazanan en iyi yatırımcısı Buffett'ın genç bir kız gibi yatırım yaptığına dikkat çekiliyor ve kadınların hangi özelliklerinin başarı getirdiği de anlatılıyor. Kadınlar daha uzun vadeli yatırım yapıyor, risk alırken tutucu davranıyor ve gereksiz özgüvenle yatırımı riske sokmuyor. Warren Buffet'ı başarıya götüren özellikler de böyle sıralanıyor.
İlginç değil mi? Yıllar önce Türkiye'ye ismini şu an hatırlayamadığım Nobel ödüllü bir profesör gelmişti. Seminerde buna benzer ifadeler kullanmıştı. Dünyanın en iyi portföy yöneticilerinin kadınlardan oluştuğunu ve erkeklere göre çok daha başarılı olduklarını söylemişti.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA