Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

'Maşallah' dedi, tahtaya vurdu!

Koç Holding Başkanı Mustafa Koç, komşu ülkelerde tansiyonun yükseldiğini belirterek, üç kez tahtaya vurdu ve "Ülkemiz maşallah çok iyi durumda, şükretmek gerek" dedi

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç ve kendisine eşlik eden CEO Turgay Durak ile yeni açılan Divan Oteli'ndeyiz. Her ne kadar yemeğin bir dost yemeği olduğu vurgusu yapılsa da biz sormadan duramadık. Koç ve Durak da bu soruları cevapsız bırakmadı.
En fazla dikkatimi çeken, Mustafa Koç'un Suriye'nin kaynadığı, İran'da tansiyonun yükseldiği şu günlerde Türkiye'nin iyi durumundan söz ederken; elini kulağına götürüp, tahta masaya üç kez vurarak, 'Bu kadar karmaşık bir coğrafyanın içerisinde ülkemiz maşallah çok iyi durumda, hakikaten şükretmemiz lazım' demesi oldu.

Yatırıma devam!

6.5 milyar lirayla Koç Holding, 2012 yılı için tarihinin en büyük yatırım bütçesi kararını vermişti. Avrupa ve ABD'yi saran kriz nedeniyle bu bütçede bir değişiklik yapıp yapmayacaklarına ilişkin bir soru üzerine ise Mustafa Koç, başta Ford Otosan, Tofaş, Tüpraş ve Arçelik olmak üzere Koç şirketlerinin yatırım planlarında hiçbir değişikliğe gitmediklerinin, aynen devam edeceklerinin altını çizdi.
Koç'un 2012 için iyimser tavrını koruduğu dikkatimizden kaçmadı. İlk iki ay için hava şartları, sömestr tatili gibi durgunluğa sebep olan etkenleri sıralayan Koç'a göre, ertelenen talepler mart, nisan ve mayıs ayında telafi edilecek.
Mustafa Koç'un ve Turgay Durak'ın bizlerin sorduğu diğer sorulara verdiği cevapları kısaca aşağıda özetliyorum:
Tüpraş konusundaki sürecin nasıl işlediğine ve İran tarafından yaptırım olursa, rafinaj maliyetlerinin ne olacağı konusundaki bir soruyu CEO Durak, "Koç Topluluğu olarak bu konuda bir duruşumuz var. Uluslararası bir konu ve hükümetimiz nasıl bir hareket tarzı öngörecek ise biz de ona uyacağız. Öyle bir şey olduğu zaman Batı da İran'a karşı ambargo uygulayabilecek ise, İran da beyan ettiği gibi bazı Batılı ülkelere ham petrol vermeyecekse, zaten petrolün fiyatı tüm dünyada belirli bir miktar artacak. Sadece biz etkileneceğiz diye bir şey yok, her yerde fiyatlarda bir miktar yükseliş olacak" diye cevapladı ve İran'ın nakliye, navlun avantajlarından söz etti. Koç ise, "Kaldı ki ABD bıçak kemiğe dayanana kadar 'rafine mal satmayacaksınız ama petrol alabilirsiniz' diyordu petrol fiyatları yükselmesin diye. Sonra bir adım daha öteye gidip 'artık ham petrol de alabilirsiniz' demeye başladılar. Biz bu konuda kontratlarımız bitene kadar almaya devam ediyoruz, sonra ne olacak belli değil. Kontratların bitmesine daha var, hazirana kadar devam edecek" diye konuştu.

Yapı Kredi'nin birincilikleri

Yapı Kredi'nin Garanti ve Akbank'a bakınca istediği gibi atağı bir türlü gerçekleştiremediği şeklindeki bir soruya ise, Koç'un cevabı şöyle oldu: "Öyle düşünmemek gerekiyor. Hisse getirisinde, kredi kartlarında birinci. Elbette Garanti Bankası ve Akbank'ın aktif büyüklüğü daha önde. Biz duruma göre çıkacak fırsatları değerlendirmeye hazırız."
Mustafa Koç, topluluğun ihracatınının yüzde 70'ini gerçekleştirdiği Avrupa'da yaşanan krizi dikkate alarak pazar çeşitlemesine gittiklerini anlatırken, Arçelik'in Güney Afrikalı Defy'yi satın almasını örnek verdi ve alım için ilginç bir fırsat karşılarına çıkarsa, 'değerlendireceğimiz aşikârdır' demeyi ihmal etmedi. Koç, alım fırsatı için Güney Afrika'ya, Aşağı Sahra, Kara Afrika'nın da bulunduğu bölgenin tamamına baktıklarını, Mısır'da beyaz eşya üretimiyle ilgili yatırımı tam el sıkışma aşamasında askıya aldıklarını ancak ileride bu bölgelerde olacaklarını da söyledi.
Koç'a sorulan sorulardan biri en dinamik şirketlerinin hangisi olduğuydu. 'Bu soruya nasıl cevap verebilirim' diyen Mustafa Koç, 'hepsinin yeri ayrı' dese de , 'Harvard Business School'da okutulabilecek kadar önemli bir vakadır' dediği Opet'teki başarıyı çok önemsediği cümlelerine yansıdı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA