Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Gayrimenkul sektörü road show hazırlığında!

Türkiye'de yılda yaklaşık 500 bin konut satılıyor. İstanbul'da ise yılda satılan konut adeti 150 bine yaklaşıyor. Ama tabii burada konuştuğumuz markalı konutlar. Demek istediğim inşaat sektörü ülkedeki en dinamik sektör olma özelliğini koruyor.
O nedenle sektörü konuşmak üzere buluştuğum Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, bu hafta başı açıklanan yüzde 8.5'lik büyüme rakamına atıfta bulunarak, büyük bir keyifle "Biz bu büyümede çok önemli bir rol oynuyoruz" diyor.
Haksız da değil, inşaat sektörü her yıl Türkiye'nin büyümesinin üzerinde büyüyor. Gayrimenkul sektörüne yapılan bir birimlik bir yatırım, Işık Gökkaya'nın verdiği bilgiye göre genel ekonomiye 2.54'lük bir büyüme katıyor. Ne de olsa inşaat öylesine dev bir sektör ki tam 200 yan sektörü var, vasıfsız işçilerin en fazla istihdam edildiği sektör (istihdamdaki payı yüzde 7.7 dolayında) ve dolayısıyla çarpan etkisiyle buradaki büyüme tüm Türkiye'yi etkiliyor.
Sektör önceki gün açıklanan teşvik paketine kilitlenmişti. Başbakan Erdoğan'ın cari açığı ve bölgesel eşitsizlikleri azaltacak süper teşvik paketinde, 200-300 milyon doların üzerindeki inşaat yatırımlarına getirilen bir vergi kolaylığı oldu. Dün Işık Gökkaya'yı tekrar arayıp ne düşündüğünü sordum. Bu inşaat yatırımlarının konut vs gibi inşaatları değil, fabrika gibi sanayi yatırımlarını kapsadığını anladıklarını, sektör için ne teşvik çıktığı konusunda henüz anlayamadıklarını söyledi.
İnşaat sektörü, KDV'yi en büyük sorunları olarak görüyor. Çünkü 150 metrekarelik bir konutta KDV yüzde 1 iken, üstüne çıkıldığında KDV de yüzde 18'e fırlıyor. Yani daha arsayı alırken ödenen yüzde 18'lik KDV sektör için önemli bir maliyet kalemi olarak duruyor. Ne de olsa KDV'nin geri alınması 2-3 yılı buluyor.
Kapsamlı bir kentsel dönüşüp raporu da hazırlayıp Ankara'ya sunan GYODER, şu anda 10 Mayıs'ta yapılacak olan Gayrimenkul Zirvesi'ne hazırlanıyor. Gördüğüm kadarıyla GYODER Başkanı Işık Gökkaya ve Başkan Yardımcısı Özlem Gökçe, Başbakanlık'a doğrudan bağlı Yatırım Ajansı ile sıkı dirsek temasında. Bu yıl Uzakdoğu ve Körfez'e giderek gayrimenkul sektörünü anlatacak, yatırımcıyı ülkeye çekmeye çalışacaklar. Yatırım Ajansı da oralarda kurduğu güçlü ilişkiler sayesinde bu toplantılara önemli yatırımcıların katılmasını sağlayacak. Üstelik öğreniyorum ki bizzat ajans, bu 'road show'un Londra'da da yapılmasını istiyor, ne de olsa tüm dünya Londra'da.
Mevzuat sorunun aşılması halinde Türkiye'deki 24 olan gayrımenkul yatırım ortaklıklarının sayısı da artacak. Gökkaya'ya göre çok yakında şirketlerin de GYO'ları olacak. Doğrusu inşaat sektörü böylesine büyürken, Türkiye'de sadece 24 GYO'nun olması insana garip geliyor. Türkiye'de kentsel dönüşüm, milyonlarca konutun yenilenmesi gerektiği gerçeği ve yabancı yatırımcıların GYO gibi yapılara duyduğu ilgiyi de göz önüne alacak olursak sanıyorum bu alanda yakında büyük bir gelişme ve hareketlilik yaşanacak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA