Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Yeni MBA anlayışı hızla yayılıyor!

Koç Üniversitesi'nin katıldığı ileri derece işletme programları global ağı GNAM bana çok ilginç geldi. İş hayatında globalleşmenin önemi artarken lisansüstü işletme programlarının (MBA) nasıl yeniden şekillendirileceği konusunda bir konsorsiyum oluşması için bir adım atılıyor. Öğrenci ve akademisyenlerin bu ağ sayesinde ABD'den Endonezya'ya, Nikaragua'dan Gana'ya, Çin'den Türkiye'ye benzer bir yüsek lisans işletme dili konuşmasını sağlamayı hedef alıyor.
Avrupa ve ABD'den ağda 21 okul yer alıyor ve sadece 5'i gelişmiş ekonomilerden. Örneğin dünyanın en iyi lisansüstü işletme okullarından biri olarak gösterilen Fransız INSEAD ve İngiltere'den London School of Economics bu ağın içine girmiş. İşin ilginç yanı yeni ekonomilerden üniversitelerin artık öne çıkmış olması. Bir masa etrafında buluşan dekan ve akademisyenler arasında Asya'yı temsilen Çin'den Fudan University School of Management ile Renmin University School of Business, Endonezya'dan University of Indonesia Faculty of Economics, Singapur'dan National University of Singapore Business School ve Seul'den Seoul National University'nin olması dikkat çekici.
Çekin'in anlattıklarına bakılırsa, Güney Amerika kalabalık temsil edilen kıtalardan biri; Brezilya, Meksika, Kosta Rika, Nikaragua, Şili'nin en iyi yüksek lisans işletme okulları, Gana'dan University of Ghana Business School Afrika ise kıtasını temsilen toplantıya katılmış.
Çekin diyor ki, artık günümüz yöneticileri sadece farklı ülkelerdeki işletmelerini yönetmek değil, aynı zamanda farklı milletlerden çalışanlarını da yönetmek zorunda. Bunu başarılı bir şekilde yapabilmek, şirketi ileriye taşıyan bir liderlik gösterebilmek için de aldıkları MBA eğitimde bu konuyu deneyimlemiş, öğrenmiş olmaları gerekiyor. Geleceğin liderlerinin esnek, çeşitliliği yönetebilen, yaratıcı ve sosyal sorumluluk sahibi kişiler olması gerekiyor. Değişen liderlik tanımı ile birlikte MBA programlarının da sunduğu müfredatlarına bu değişimi taşıması gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA