Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Türkiye'nin önü masmavi deniz gibi

Mahmut Çalık, bahçede sohbet ederken, Türkiye'nin önceliklerini şöyle sıralıyor: Sağlık, eğitim, sanayileşme ve ihracat. Bunları yapamazsan olmaz. Çalışmak lazım. Okumuş gençliğe çok güveniyorum

80 yaşındaki Mahmut Çalık gibi duayen sanayicilerin sayısı çok değil. Onlar her türlü yokluğu gören ama gösterdikleri müthiş mücadeleyle yoktan var etmeyi de bilen neslin temsilcileri.
Düşünün ki elektrik Malatya'ya 1950'lerde gelmiş. Öncesinde Mahmut Çalık, tekstil sektöründe el tezgahıyla yola koyulmuş ve şehrin ilk atölyesini de elektrikler geldikten sonra kurmayı başarmış. Ardından dünyanın ünlü markalarına üretim yapan, binlerce kişiyi istihdam eden son teknolojiyle donatılmış fabrikalar gelmiş.
Çalık Holding'in patronu Ahmet Çalık'la şu anda okuduğunuz bu gazetenin sahibi olmadan çok önce tanışmış, tekstil fabrikalarını dolaşmış ve yazmıştım. İşte o günlerde baba ve oğlun aynı sektörde faaliyet göstermesine rağmen işlerini tamamen ayrı yürüttüğünü fark etmiştim.
'7 yaşında ne yapacağıma karar vermiştim' diyecek kadar azimli olan Mahmut Çalık, çocuk yaşta giriştiği tekstil sektöründe Anateks şirketini kurmuş ve bugünlere kadar tek başına getirmişti. Önceki gün İstanbul'dan aralarında belediye başkanları, işadamları ve gazetecilerin de olduğu bir uçak dolusu davetlinin istikameti Malatya İnönü Üniversitesi'ydi. Çünkü Rektör Cemil Çelik, Malatya'ya yaptığı yatırımlar ve sosyal alanda yaptıklarıyla Mahmut Çalık'a 'Fahri Doktora' unvanı verecekti. Son yıllarda İnönü Üniversitesi'nin iş dünyası ile olan ilişkisinde müthiş bir gelişme var. Öyle ki Malatyalı işadamları arasında sanki adı konmamış bir yarış var. Üniversitede birbiri ardına açılan yeni bölümlerde, yenilenen binalarda hep işadamlarının katkısı olmaya başladı. Zaten Rektör Çelik'in konuşmasından anladığım kadarıyla, yarın öbür gün üniversite, devletten aldığı katkı payını yüzde 50'lerin çok daha altına indirecek. Malatya iş dünyası üniversiteye son 4 yılda 42 milyon lira bağışlamış, devlet ise aynı dönemde 71 milyon lira katkı yapmış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA