Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Skype'ı kuranlar Türkiye'de ne yapıyor?

Şu anda Türkiye'deki gençlerin yerinde olsam, hiç düşünmem bir yolunu bulup teknoloji şirketi kurmak için, yeni bir fikri hayata geçirmek için hemen yola koyulurdum.
Tabii bu yazıyı okuyanlar arasında işe koyulanlar varsa onlar bir adım önde zaten ve yarın öbür gün kapılarını dünyanın önde gelen küresel girişim sermayesi kuruluşlarından biri çalarsa sakın şaşırmasınlar!
Önceki akşam Doğan Online Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner'in evinde verdiği davette Skype'ın kurucusu Niklas Zennstrom ve daha sonra kurdukları girişim sermayesi şirketi Atomico'daki yol arkadaşları ile tanışma fırsatı yakaladım.
Niklas Zennstrom dışında, davette Türk iş dünyası ve gazetecilerle bir araya gelen isimler arasında Atomico'nun ortaklarından Hiro Tamura ve Mattias Liungman, Avrupa ve Türkiye'de yeni iş olanaklarının başında olan Wouter Gort, Almanya'daki operasyonun başında olan ve Klarna şirketinin Başkan Yardımcısı Barbaros Ozbugutu ve Türkiye operasyonundan sorumlu Wrapp CEO Cem Kemal Mimaroğlu da vardı.
Atomico, dünyanın dört bir yanında teknoloji şirketlerine yatırım yapıyor ve Türkiye'nin sunduğu fırsatları yakından tanımak için yöneticileri bu hafta topyekün İstanbul'a geldi.
Hikâyeleri çok ilginç. Niklas Zennstrom, Time Dergisi tarafından 2006'nın en etkili 100 ismi arasında gösterilmişti. Skype'ı 2005 yılında eBay'e 3.1 milyar dolara satmış ve daha sonra kendisinin de içinde olduğu bir konsorsiyumla geri almış ve 2011'de microsoft'a yeniden ama bu kez 8.5 milyar dolara satma başarısını göstermişti. Skype'ın kurucularının bir diğer önemli başarı hikayesi olarak akıllı telefonlarda yüz binlerce insanın deli gibi oynadığı 'angry birds' uygulamasına 2.5 yıl önce yaptıkları yatırımı sayabiliriz.
Niklas Zennstrom'un çalışma arkadaşı olan ve Atomico'nun temsilcisi olarak 7 ay önce İstanbul'a gelip yerleşerek, teknoloji şirketlerini izlemeye başlayan Wouter Gort ile sohbet ederken, Angry Birds'ü satmayı düşünüp düşünmediklerini sordum. Bir mobil telefon uygulaması olarak ortaya çıkan bir oyunun bugün geldiği noktanın kendilerini süper heyecanlandırdığını anlatan Gort, her şeyin fiyata bağlı olduğunun altını çiziyor ama anlıyorum ki Angry Birds öylesine kazandırmaya devam ediyor ki Atomico şu anda satış falan düşünecek durumda değil.
Peki Atomico'nun Türkiye'de ofis açmalarını neye borçluyuz? Ne de olsa Brezilya, Japonya gibi Uzakdoğu ülkelerinden hemen sonra ofis açılan ülke Türkiye. Wouter Gort, "Çünkü" diyor, "Avrupa'nın durumu ortada. Yeni gelişmeler, büyüme beklemiyoruz. Pazarda ilginç bir durum yok. Ancak burası öyle değil. Üstelik Türkiye'nin etrafındaki pazarlar da çok ilgi çekici."
Tabii şu anda Türkiye'de inceledikleri şirketler hangileri pek bilmiyoruz ancak teknoloji şirketlerinin hepsini mercek altına aldıklarını söyleyebiliriz. En çok ilgilerini çeken nokta, Türkiye'de hayata geçen bir teknoloji şirketinin yurtdışında özellikle de yakın çevredeki ülkelerde iş yapıp yapmadıkları.
İşte o nedenle diyorum ki gençler yaratıcı fikirlerini bir an önce hayata geçirmek için buldukları her kapıyı çalmalı, girişimcilik yolunda adım atmalı ve teknoloji şirketi kurmak için en çok 'para'ya ihtiyaçları olduğu fikrini de akıllarından çıkarmalı. Angry Birds hikayesi sanıyorum ne demek istediğimi çok iyi anlatıyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA