Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

TAP Vakfı'nın son projesinde kız çocukları öne çıktı

Veriler ne yazık ki geçmiş yıllara ait değil. Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre 2011'de ülke genelinde anne ölümü oranı, 100 bin canlı doğumda yüzde 15.5. Yani her yıl yaklaşık 200 anne gebelik, doğum ve loğusalığa bağlı nedenlerle yaşamını kaybediyor. Ne yazık ki Türkiye'de 10 gebeden 1'i hiç doğum öncesi bakım almıyor.
10 doğumdan 1'i evde yapılıyor. 5 doğumdan 1'i sağlık personeli yardımı almadan yapılıyor. 5 loğusadan 1'i hiç doğum sonu bakım almıyor. Sezaryen ile doğum oranı yüzde 36.7.
Evli kadınların yüzde 61'i anne sağlığı açısından yüksek risk kategorisinde.
Ülkemizde bebek ölüm hızı bin canlı doğumda 17. Beş yaş altı çocuk ölüm hızı ise bin canlı doğumda 24. Yani demek istiyorum ki Türkiye'de anne ve çocuk sağlığı konusunda daha yapılacak öyle çok şey var ki. O nedenle Vehbi Koç tarafından 1985'te kurulan ve şu anda gelini Caroline Koç'un başkanlığını yürüttüğü Türkiye Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı'nın (TAP) daha da aktif olması gerekiyor diye düşünüyorum.
TAP Vakfı geçen hafta kendini yeni ve güzel bir projeyle hatırlattı. Tasarımcı Ümit Benan'a 'kısıtlanmış, önleri kapanmış kadınlar'ın özgürleşmesi mesajı verildiğinde rengârenk kelebeklerin uçuştuğu şemsiye, kaşmir şal ve çantadan oluşan çok güzel ürünler ortaya çıkmış. TAP Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Oya Ünlü Kızıl'ın katıldığı sohbette Caroline Koç; vakfın bu ürünlerin satışından elde ettiği geliri de kız çocuklarının eğitimi için kullanacaklarını söyleyince niye kadın sağlığı konuları olmadığını merak ettik. Koç da eğitime devam edemeyen ve özgürlükleri ellerinden alınan yoksun ve yoksul kız çocuklarının ve kadınların güçlendirilmesini hedeflediklerini söyledi.
Öğrendik ki 2010'da başlattıkları Kadın Sağlığı Eğitim Programı sayesinde 2 yılda 3 bin 500 kadına ulaşmış ve 17 ilde yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yaparak 67 toplum merkezinde projeyi uygulamışlar. Vakıf bugüne kadar 240 bin gebe ve loğusaya ulaşmayı başarmış ancak yukarıdaki rakamlar açıkça gösteriyor ki Türkiye'nin en sorunlu konularından biri anne ölümleri. Özellikle de kışın karlar altında, geçit vermeyen yollarıyla Karadeniz Bölgesi'nde ölümler çok fazla. O nedenle Caroline Koç'a, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'le bir araya gelip vakıf olarak yeni projeler konuşup konuşmadıklarını sordum ve henüz bir araya gelmediklerini öğrendim.
Tabii ki Ümit Benan ile yaptıkları güzel projeler bir yandan devam etmeli ama TAP Vakfı, Bakan Şahin'e bir an önce bir araya gelse ve anne ölümleri konusunda daha etkin bir çalışma için işbirliği yapsa iyi olmaz mı?
Ki böylece bu ülkede ne güzel ki odağına anne ve çocuk sağlığını koymuş bir vakfın da çalışmaları sayesinde anne ölümleri azalsın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA