Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Hiç kimse bir ada değildir!*

Küresel şirketlerin yöneticilerinin akın ettiği Harvard Business School'da (HBS), Türkiye ekonomisini ülke vakası olarak dinleyip çok etkilenen şirketlerin üst düzey yöneticilerin, Reyhanlı'dan gelen patlama haberleri ile sarsıldığını öğrendim.
Görünen o ki hiç kimse, Türkiye'nin Orta Doğu'daki savaşan güçlerle burun buruna yaşadığını algılamaya hazır değildi.
Daha once bu sütunlarda söz etmiştim. Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane ve HBS İstanbul Araştırma Merkezi Direktörü Esel Çekin ile birlikte Türkiye'den 6 üst düzey yönetici şu günlerde iki aylık bir ileri yöneticilik programı için HBS'da bulunuyor.
Önceki gün e-mailime Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane'den bir mesaj düştü.
Reyhanlı'da onlarca ailenin evine kor gibi düşen ve acıların en büyüğünü yaşatan bombalar belli ki dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi en son maratonda patlayan bombalarla alt üst olan Boston'da da insanları ayağa kaldırmış, üzmüş, isyan ettirmiş.
Dünyanın dört bir yanından bu programa katılanlar ve HBS'nin üst düzey yöneticileri, Türkiye'den gelen yöneticilere gönderdikleri başsağlığı mesajlarında teröre lanet okumuşlar.
Türklere bir yandan başsağlığı dilerken, diğer yandan da Mehmet Nane'nin Türk Kızılay'ına iletilmek üzere başlattığı yardım kampanyasının da hemen parçası olmuşlar. Daha önce okulda Boston'da bomba felaketinde ölen ve yaralananlar için de yardım kampanyası yapılmıştı.
Bu kez Mehmet Nane'nin önerisiyle okulda saygı duruşu yapılmış ve herkesin dilediği miktarda yaptığı yardımlar zarflarla HBS yönetimine iletilmiş.
Okulda tanıştığım yöneticilerden biri ABD'li Halma şirketinin CEO'su Chuck Dubois'ti. Dün de kendisinden bir mesaj aldım.
Ne kadar büyük üzüntü duyduğunu ancak bu törer eylemlerini yapanların, dünyanın dört bir yanında birbirine bağlanan iyi insanlar sayesinde hiç bir zaman başarılı olamayacaklarını ve emellerine ulaşamayacaklarını yazmış.

Strateji profesöründen şiir!
Reyhanlı'daki bombalama eyleminin ardından okulun Strateji Profesörü Cynthia Montgomery, programa katılan herkese üzüntülerini dile getiren bir mesaj ve bir de şiir göndermiş. Şiir metafizik şiirin önemli isimlerinden birine, 1572'de doğan İngiliz şair John Donne'a ait. Meşhur olan şu cümlesiyle başlıyor şiir 'No man is an island' (Hiç kimse bir ada değildir)
Reyhanlı'da hayatını kaybedenleri bugün işte ta Boston'dan acısını hissederek hatırlanan bu şiirle anmak ve yazıyı böyle bitirmek istedim...

***

Hiç kimse bir ada değildir;
Bütün de değildir tek başına,
Her insan kıtanın bir parçasıdır.
Bir toprak parçası deniz tarafından alınıp götürülse,
Avrupa azalır.
Tıpkı haritadaki burun gibi.
Dostlarının ya da senin bir yurdunmuş gibi.
Bir kimsenin ölümü de beni azaltır, zira ben
insanlığın bir üyesiyim ve işte bu yüzden,
hiç sorma çanların kimin için çaldığını;
O senin için çalıyor!
John Donne.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA