Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

İşte bu kadınlar Türkiye'yi dönüştürecek!

Bu hafta sadece Eskişehir'de ileri teknoloji ile üretim yapan ve şu anda gökyüzünde uçan her iki uçaktan birinin motoruna parçalar üreten TEI fabrikasını ziyaret etmedim. Dünya Havacı Kadınlar Haftası etkinlikleri kapsamında, Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi'nde yapılan 'Pembe Kağıt Uçak Meydan Okuması'na katıldım. Kız öğrenciler tüm dünyada yapılan bu etkinlikte aynı zaman dilimi içinde ve aynı anda en çok kağıt uçak yaparak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye çalıştı.
Güzel bir etkinlikti, daha da güzeli süre dolup, yapılan uçaklar sayıldıktan ve de uçurulduktan sonra okulun konferans salonunda yapılan TEI Havacı Kadınlar Buluşması'na kız öğrencilerin büyük ilgi göstermesiydi.
Türkiye'de kadınların iş hayatında erkekle eşitlenmesi için dört bir koldan mücadele veriliyor. Eşitsizlik meselesi dünyanın sorunu ancak Türkiye'de kadınların istihdama katılım oranları, iş hayatında yönetici kademelerdeki kadınların sayısı daha sıkıntılı ve pozitif ayrımcılık yapılmadığı takdirde uzun yıllar eşitlik için beklenmesi gerekiyor.
GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Canan Özsoy ile birlikte toplantıya katılan rol model kadınların hepsinin ortak özelliği, imkan verildiği takdirde en zor ve en titizlik gerektiren alanlarda bile kadınların nelerin başarabileceğini gösteren güzel bir örnek oluşturmalarıydı.
Son derece zor şartlar altında geçen eğitimi üstelik de birinci olarak tamamladıktan sonra savaş pilotu olan Havacı Pilot Üsteğmen Fatma Öz en çok ilgi çeken isim oldu. Tüm kızlar Öz'le selfie çekme yarışına girdi. Genç kızlara pilot olmak için gidilecek yolu ve nasıl olup da Panter Filosu gibi önemli bir bölümde yer alabildiğini anlatırken, Öz, "Kadınların isteyip de yapamayacağı şey yoktur" dedi büyük bir güvenle ve 1913'lü yıllarda uçan Türkiye'nin ilk kadın pilotu Belkıs Şevket Hanım ve 1937'den bir fotoğrafını gösterdiği ilk kadın savaş pilotu Sabiha Gökçen'den örnek verdi.
Beni en çok etkileyen ise ODTÜ Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Nilay Sezer Uzol oldu. Uzay mühendisliği gibi bir alanda eğitim alan, dünyanın önemli üniversitelerinde master ve doktora yapan Nilay Sezer Uzol'a öğrencilik döneminde; okuduğu bölümü söyleyince, sıklıkla "Hostes olacaksın yani" diye yorum yaparlarmış. "Oysa" diyor Uzol, "ABD'de ne okuduğumu öğrenince insanlar, vouuv! 'Rocket scientist! yani muhteşem! Roket bilimkadını!' diyerek övgüde bulunurlardı."
Havacılık buluşmasına TEI'den Özel Proses Kalite Müdürü Buket Topel de katıldı. Son isim ise iş dünyasından yakından tanıdığımız kadın konusunda pek çok sivil toplum kuruluşunda ön planda olan ve çalışan GE Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Canan Özsoy'du.
Tıp okumak isterken, diş hekimliği fakültesinde bulmuş olsa da verdiği bir kararla baş döndüren bir kariyerin sahibi kendisi.
Kadınların isteyip de başaramayacağı hiçbir şey olmadığını gösteriyor bize Özsoy. Yeter ki fırsat verilsin. Mesela işletme masterını bir çocuk annesiyken, yoğun bir çalışma hayatındayken yapmış ve bir ilaç şirketinin önce Fransa, sonra ABD ofisinde çalışırken, dünya devi GE'nin radarına girmesi hiç de zor olmamış! GE'nin Türkiye operasyonlarını yöneten Özsoy şu sıralar Gebze'de Türkiye'nin ilk dijital fabrikası kurmakla meşgul.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA