Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Bu ülkeden bir Feyyaz Berker geçti!

İş dünyasının yeni kuşaklarının bu topraklardan aldıklarını bu topraklara vermek konusunda ne kadar istekli olduklarını zaman içinde göreceğiz. Ama bir kuşak var ki onların ekonomiye katkısı bir yana eğitime, kültüre, sanata kısacası insana yaptıkları karşılıksız yatırım öyle büyük ki her daim takdire şayan.

Bugün son yolculuğuna uğurladığımız duayen sanayici Feyyaz Berker işte böyle biriydi. Eğitimi Türkiye'nin doğusundan batısına tüm çocuklara ayrım yapmadan yaymak için çok çabaladı. Anadolu'nun başarılı olmuş ancak parasızlık yüzünden zorlanan çocuklarına burs kapılarını hep açık tuttu.
Hiçbir zaman ismi ön planda olsun istemedi.
Hisar Vakfı Okulları için, Robert Kolej için, Boğaziçi Üniversitesi için hep büyük kaynak ayırdı. Daha iyi eğitim için dünyadaki iyi örneklerin Türkiye'ye gelmesinde önemli roller üstlendi. Bu okullarda sadece zengin çocukları eğitim almadı, pek çok başarılı genç de Feyyaz Berker'in öncüler arasında olduğu sanayicilerin kurduğu vakıflar ve dernekler kanalıyla iyi okullarda okuma fırsatı yakaladı.
O nedenle sanıyorum 61 yıl önce Tekfen Holding'i Nihat Gökyiğit ve Necati Akçağlılar ile birlikte kurarak Türkiye'nin inşaasını gerçekleştiren ilk sanayiciler arasında yer alan Feyyaz Berker, bugün şahsen tanımadığı ama büyük emek verdiği yüzlerce insanın da hayır duasıyla uğurlanıyor. Ne mutlu ona.
Feyyaz Berker'in iki ortağıyla birlikte Tekfen'de neler yaptığını anlatmaya bu sütunlar yetmez ancak benim için hayır işleri hep çok daha kıymetli oldu. Bir de tabii iş dünyasında kadınların öne çıkması için yaptığı girişimler önemliydi. Kurucuları arasında yer aldığı TÜSİAD'a kadın üye alınması için 1984'te girişimlerde bulunacak kadar öncüydü. Güler Sabancı derneğe onun sayesinde üye yapılmıştı.
Sabancı, hatta Feyyaz Berker'in hayatını konu alan kitapta bu olayı anlatırken, "Bazen bunu Sakıp Bey istedi ve yaptı gibi düşünürler, halbüsik burada Feyaz ağabeyin rolü çok büyüktür" demişti.
92 yaşında vefat eden Feyyaz Berker'i Türkiye'ye yaptığı bu güzel katkılarla anarken, kendisine Allah'tan rahmet, sevenlerine başsağlığı diliyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA